Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският щам на COVID-19 засечен в САЩ оше през ноември

08 февруари 2021, 18:40 часа
Реклама

Американски биолози установиха, че британският щам на коронавируса се е появил в САЩ още през месец ноември миналата година и вече е успял да се разпространи на територията на 30 щата, съобщава електронната библиотека medRxiv.

"Констатирахме, след като изследвахме 400 проби с генома на SARS-CoV-2, че сред тях е била налична мутацията N50, внесена още през ноември 2020 година. През януари тези разновидности на SARS-CoV-2 са започнали локалното си разпространение на територията на 30 щата ", пишат изследователите, предава БТА. В средата на декември властите във Великобритания съобщиха за появяването през есента на два нови щама на SARS-C0V-2 с мутацията N501Y. Те се отличаваха с повишена заразност спрямо другите разновидности на коронавируса. Техният прародител се появи на територията на Уелс през септември 2020 година. Отначало нивото на неговото разпространение беше крайно ниско.

Както считат учените, в края на ноември миналата година той се е сдобил с още около 17 мутации и е започнал бързо да се разпространява във Великобритания, където стана доминиращ. Вариацията се разпространява 1,7-2 пъти по-бързо, в сравнение със съществуващите щамове на COVID-19. Екипът на Кристиана Андерсен от Института "Скрипс" в Ла Хоя констатирал, че британските щамове са се появили едновременно в няколко щата в края на есента и началото на зимата миналата година / Калифорния, Флорида, Джорджия и Тексас/ Те започнали бързо да се разпространяват на територията на тридесет щата. Мутациите удвоиха своя дял при новите случаи на заразявания. Според учените те ще станат доминиращи през месеците март-април.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес