Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американският посланик в Будапеща: Не си измисляйте войни, съсредоточете се върху войната в Украйна

04 май 2023, 15:53 часа
Реклама

Унгария да се съсредоточи върху войната в Украйна, а не върху "фалшиви" войни, препоръча посланикът на САЩ в страната Дейвид Пресман, докато на среща в Будапеща бе обсъждан „вирусът на уокизма".

За втора поредна година Будапеща е домакин на Консервативната конференция за политическо действие (CPAC), на която присъстват предимно американски и европейски консерватори.

На нея унгарският министър-председател Виктор Орбан се обяви срещу "вируса на уокизма", разпространяван от "западните либерали", като се похвали, че за него има "противоотрова". Под уокизъм се има предвид американския жаргон, означаващ „осведомен и активно внимателен към факти и въпроси, свързани най-вече с расовата и социална справедливост.“

Орбан също така призова за връщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

В отговор посланикът на САЩ заяви, че "в Унгария има злощастно желание да се говори за фалшива културна война". "В същото време има истинска война в съседство, където хиляди хора умират заради агресията на Владимир Путин", каза дипломатът.

ОЩЕ: Украински военен: Атаката на Кремъл е безспорен наш успех, защо не празнуваме? 

"Не става въпрос за уокизъм. Става въпрос за Русия", добави той.

"Съсредоточен съм върху истинската война и върху отношенията между Унгария и Русия, които се задълбочават и разширяват вместо да се свиват", каза Пресман.

46-годишният дипломат посочи петте посещения на унгарския външен министър Петер Сиярто в Русия за обсъждане на енергийни сделки от началото на войната в Украйна досега. Същевременно според Пресман Сиярто "не е разговарял нито веднъж" с украинския си колега Дмитро Кулеба през този период.

"Когато други страни правят избор за диверсификация от руската енергетика, Унгария укрепва отношенията си с "Газпром", каза още Пресман.

Проруската пропаганда в Унгария

Пресман изрази също така загриженост относно проруската пропаганда в Унгария, членка на ЕС и НАТО.

Будапеща заклейми санкциите на ЕС срещу Русия и призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Междувременно проправителствените медии редовно съобщават антиукраински твърдения.

"Едно от предизвикателствата, с които се сблъскваме в Унгария, е разпространяването на кремълската дезинформация", каза Пресман.

Миналия месец САЩ наложиха санкции срещу ръководената от Русия Международна инвестиционна банка - институция, която Пресман нарече "кремълска платформа в рамките на НАТО, чийто домакин е Будапеща". Ден по-късно Унгария се оттегли от структурата - стъпка, която бързо бе последвана от напускането на банката от Будапеща, за да се върне обратно в Москва четири години след преместването на седалището ѝ в Унгария.

ОЩЕ: Унгария обеща да промени скандален учебник с руска пропаганда за войната в Украйна

Пресман заяви, че приветства "макар и закъснялото" решение на Унгария да напусне банката - изобретение от съветската епоха, наричано от критиците "шпионска банка". "Жалко е, че... това изискваше такова ниво на ангажираност от страна на САЩ, за да се реагира", каза той.

Контролиран от чужбина агент

На поста си от септември миналата година, откритият гей Пресман и неговият конфронтационен стил го превърнаха в обект на нападки в проорбанските медии още от първия ден, когато той публикува снимки на съпруга си и децата им в Туитър.

Будапеща е в противоречие с Брюксел заради затягането на законодателството, насочено срещу ЛГБТК общността.

Нарушавайки дипломатическата дискретност, Пресман редовно предизвиква критики на правителствени служители в социалните мрежи. Така например, председателят на парламента, близък съюзник на Орбан, го нарече "един от най-малко класните посланици, стъпвали някога на унгарска земя".

Пресман заяви, че САЩ "са фокусирани и ще останат фокусирани върху осигуряването на пространство за съществуване и процъфтяване на независими институции и гласове в Унгария".

"Ако повдигнете въпрос, който не се споделя от правителството, вие сте определян като контролиран, повлиян или финансиран от чужбина агент", каза той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес