Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За детските градини държавата мисли седмица за седмица - засега не може да се пуснат

05 май 2020, 09:03 часа
Реклама

Седмица за седмица - така се прави анализ на ситуацията относно детските градини в България в условията на коронавирус. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев.

Вълчев посочи, че в момента не може да има групи дори от 10 деца, а масово по градините става въпрос за тройно повече. Но министърът каза, че на места детски градини работят частично, при спазване на противоепидемични мерки.

Вече има предложение и от Синдиката на учителите да има удължаване на платения отпуск на непедагогическия персонал - за да може да има някакви доходи. Това може да стане с анекс към колективния трудов договор и сега се мисли в тази насока. Настоящият колективен трудов договор изтича на 11 юни, като решение за платените отпуски на учителите ще се мисли за следващия колективен трудов договор. "Не би трябвало да има учители без заплати, средствата по бюджетите на училищата и детските градини не са намалени", увери Вълчев.

Освен това, министърът на образованието каза и, че е хубаво да има занимания по интереси през лятото - особено за деца между първи и трети клас.

По-рано вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не може да обещае да бъдат отворени от 14 май ясли и детски градини.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 май"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес