Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парите в помощ на първокласниците не се увеличават

12 май 2016, 07:14 часа • 1025 прочитания

Вече четири години поред, включително тази, помощта за първокласниците не се променя. И от есента тя ще си остане 250 лева - според проект на правителствено постановление за определяне на размера на еднократната помощ за децата в първи клас, пуснат за обществено обсъждане.

Ако доходът на родителите на първолак за последните 12 месеца е до 350 лева на човек, те ще вземат помощта. От 1 юли тази година прагът се покачва - 400 лева на човек. Парите се дават за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Доходният критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, с един родител и настанените в приемни семейства. По принцип молбите за получаване на помощта се подават в дирекциите за социално подпомагане до края на септември или средата на октомври. Ако детето не постъпи в училище, парите се възстановяват, припомня в. "Сега".

Въпреки че броят на подпомогнатите първолаци намалява през последните години, тенденцията близо половината от тях да са от бедните семейства се запазва. През миналата година имаше 65 хил. деца в първи клас, като близо 30 хил. получиха еднократна помощ. През 2013 г. държавата е помогнала с 12.2 млн. лв. на 48 845 деца. Година по-късно броят им е малко над 47 хил., за които са платени 11.8 млн. лв.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес