Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Децата чупят бариерата в ученето на английски език

01 юни 2021, 17:31 часа • 1831 прочитания

Най-вълнуващите дни в живота на всеки ученик е моментът, в който отива на състезание и става част от нещо по-голямо. Усеща значението и тежестта на своето място в света и това, че може със своите усилия и труд да насочи живота си в посоката, която иска. Демонстрира подготовка и показва резултати съизмерими с постиженията на свои съученици от цяла България.

Съвсем скоро се състоя петнадесетото издание на Kangaroo Global Linguistics, престижното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, а атмосферата там бе все така вълнуваща, както и през 2006 година. За емоциите на учителите и учениците ни разказа г-жа Николинка Василева, която срещнахме там, в глъчката от деца и родители и забързаните приготовления преди старта.  

Николинка Василева е старши учител в начален етап в 19. СУ “Елин Пелин”, гр. София с иновации в ранно езиковото обучение по чужд език - английски, немски, норвежки и датски език.

19. СУ “Елин Пелин” е дългогодишен член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Всяка година възпитаници на училището вземат участие на училищни, национални, международни кръгове на всяко издание на KGL Contest. Г-жа Василева споделя, че по време на състезанията се осъществяват срещи с колеги от училища в цялата страна, които са вълнуващи и емоционални, ползотворни и спомагат за обмяна на опит  и добри практики.

Добавена стойност за учителите

“Срещите са ценни и за децата, и за учителите”, споделя Николинка Василева. Тя разказва с плам в очите за всички срещи, на които е присъствала до момента. Вярва, че те са полезни за учениците да премерят своите сили, а на учителите се дава възможност да се опознаят, да поговорят за това как се справят с предизвикателствата на времето.

Г-жа Василева споделя още, че срещите организирани от Асоциацията създават атмосфера на приемственост. “Незабравими за нас остават гостуванията ни в Бургас, Враца, Велико Търново и други градове в страната. С нетърпение очакваме годишните срещи - ”Денят на Кеймбридж”, на който всички ние се чувстваме изключително специални. Срещите ни с лектори от Кеймбридж, учители от цялата страна и официални гости, приповдигат настроението на всички ни. С трепет очакваме награждаването на нашите ученици отличили се със знания и състезавали се с много свои връстници. Участието ни в тези  състезания за нас е начин “да сверим часовниците си” и да преценим “Къде сме ние?”.

На събранията на Асоциацията се определя училището домакин за следващото състезание. Предложенията за домакинство от училищата могат да бъдат подадени от всеки член, който желае да приеме гости, а самата организация винаги оказва подкрепа и съдейства на домакините. Нашето училище също е било домакин през 2016-2017 година на националния кръг на състезанието по немски език.

Какво означава състезанието за учениците

“Важен елемент за успеха на учениците са както учителите, така и техните родители”, казва преподавателката. И ако се замислим, наистина е така, подкрепата не само в училище, но и у дома е от особено значение за това един ученик да е мотивиран, да взема участие и да се представя успешно на състезание с международен мащаб и утвърден имидж. Добра наша практика е изучавания чужд език да се практикува и извън часовете - консултации, междучасия, неформални разговори с учители и съученици, гледане на филми и др.  

“Тази година 11 ученици от нашето училище се класираха  за участие на национален кръг”, споделя тя, като разказва за предизвикателствата на изминалата 2020 година. Въпреки големия брой записали се ученици за участие в училищната надпревара, част от тях пропуснаха състезанието заради създалата се ситуация около Covid-19 и необходимостта от  карантина, а самото учене е протичало по съвсем различен начин, нетипичен за децата.  

“Да, ученето на английски език в електронна среда е доста различно от това в класната стая”, потвърждава госпожа Василева. Децата имат нужда от живата връзка с учителя. Липсват моментите на одобрения, жестове, маниери и мимики на учителя или така наречената невербална комуникация.” Въпреки това ситуацията е такава, каквато е и Николинка Василева гордо заявява, че учениците нямат нито един пропуснат час от началото на извънредното положение и старта на обучението в електронна среда. Въпреки трудностите тя казва, че учениците сами са си изградили навици да присъстват и участват активно в часовете, продължават да изпълняват в срокове своите отговорности - попълване на тестове,  участие в проектни дейности по екипи, събиране на информация по зададена тема, писане на домашни работи. Самите ученици се чувстват удовлетворени, когато въпреки трудностите изпълняват поставените задачи.

Госпожа Василева изтъква, че за да могат учениците да са успешни и да бъдат ефективни, такъв трябва да бъде и самият учител. Обстановката провокира учителите с цел по-успешна комуникация и обратна връзка да развиват и усъвършенстват своите умения.  

Учителят е водещ в обучението, но този процес е взаимен и много важен. Неговият стремеж е да предразполага към приятелство учениците и да разпалва у тях стремеж и амбиции да се развиват, да успяват, да се стремят към лидерство.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес