Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради неочаквани данни от Китай: Обрат с цената на петрола

02 септември 2024, 09:55 часа • 7805 прочитания

Цената на петрола тръгна надолу в днешната първа за седмицата търговия. Очакванията да увеличаване на добивите от страна на ОПЕК+ от октомври, както и признаците за слабо търсене на суровината в Китай, породиха опасения относно бъдещия растеж на потреблението, предаде Ройтерс.

Цената 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се понижиха с 61 цента или 0,8 на сто до 76,32 долара за барел.

Американският лек суров петрол поевтиня с 52 цента или 0,7 на сто до 73,03 долара за барел.

ОПЕК

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, обединени в групата ОПЕК+, са готови да продължат с планираното увеличение на добива на петрол от октомври, съобщиха за Ройтерс шест източника от групата на страните производителки в края на миналата седмица.

Либия

Либийската петролна компания Arabian Gulf Oil Company междувременно възобнови производството до 120 000 барела на ден, за да отговори на вътрешните нужди на страната, посочиха вчера инженери, работещи по съоръженията.

Още: Още петролни находища в Либия спират работа

Противопоставянето между враждуващите фракции затвори повечето петролни полета в Либия.

Китай

В същото време се появи песимизъм относно растежа на търсенето на петрол в Китай, след като данни от проучване на института Caixin показаха, че промишлената активност в страната е спаднала до шестмесечно дъно през август.

Още: Трябват пари: Мерките на Китай да съживи икономиката си

Индексът на мениджърите по доставките в промишлеността PMI  се понижи за шести пореден месец до 49,1 пункта през август спрямо 49,4 пункта през юли. Показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа на активността от свиването, за четвърти пореден месец.

Заводските цени в Китай се сринаха, а производителите се борят за поръчки.

"По-слабият от очакваното PMI индекс в Китай, публикуван през уикенда, засилва опасенията, че китайската икономика ще пропусне целта си за растеж", обясни Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес