Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запасите от пшеница в държавните складове на Индия достигнаха 16-годишно дъно

14 май 2024, 11:48 часа • 1169 прочитания

Запасите от пшеница в държавните складове на Индия на 1 май са намалели с 10,3% на годишна база до най-ниското си ниво от 2008 г., след като 2 години на ниски реколти предизвикаха продажбата на рекордни количества за увеличаване на вътрешните доставки и по-ниски местни цени, предава Reuters.

В началото на месеца запасите от пшеница в държавните складове възлизаха на общо 26 млн. метрични тона, спад от 29 млн. метрични тона през май 2023 г., според Държавната хранителна корпорация на Индия.

ОЩЕ: Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Запасите от пшеница през май са по-високи от тези през април от 7,5 млн. метрични тона, след като покупките през новия сезон от Хранителната корпорация на Индия увеличиха резервите.

По-високите температури намалиха производството през 2022 и 2023 г.

Снимка: iStock

Въпреки ограниченото предлагане, Ню Делхи се противопостави на призивите за насърчаване на вноса чрез намаляване или премахване на текущия данък от 40% върху вноса или чрез купуване директно от водещи доставчици като Русия

Вместо това, той се насочи към държавни резерви, за да продава на масови потребители, като мелничари и производители на бисквити, опитвайки се да ограничи вътрешните цени, които са били над фиксираната от държавата минимална изкупна цена след прибирането на миналата реколта.

ОЩЕ: Черни дни за шоколада: Ключова съставка в него с историческо поскъпване

Хранителната корпорация на Индия започна да продава пшеница на частни играчи през юни 2023 г. и досега е продала малко над 10 млн. тона, рекорд от държавни резерви.

Индия отглежда само една реколта пшеница годишно, със засаждане през октомври и ноември и прибиране на реколтата от март. Покупките за новия сезон започват през април, увеличавайки държавните запаси от май.

Снимка: iStock

Въпреки че тазгодишните запаси за май са по-ниски от миналата година, те са по-високи от правителствения буфер и целевия стратегически резерв, който изисква запасите от пшеница да се поддържат на или над 7,46 млн. тона за тримесечието, започващо на 1 април.

ОЩЕ: Индия сключи сделка за милиарди за свободна търговия с 4 европейски страни

Индия не успя да постигне целта си за закупуване на пшеница през 2022 г. и 2023 г., последвано от бавен старт на тазгодишните покупки.

Ню Делхи забрани износа на пшеница през 2022 г. въпреки нарастването на експортното търсене, тъй като войната в Украйна доведе до глобален дефицит.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес