Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВЕИ секторът против новите рестрикции, готвени от БЕХ

04 октомври 2013, 17:25 часа • 38841 прочитания

От Българската фотоволтаична асоциация категорично се противопоставиха на постъпилото в Народното събрание предложение от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което предвижда въвеждане на данък от 30% върху енергията, произведена от фотоволтаични централи, както и ограничаване на часовете работа на зелените централи.

"В момент, в който правителството търси начин за стабилизиране на сектора и намаляване на кредитната задлъжнялост, подобно решение би довело до фалит на цял един сектор и допълнителна дестабилизация на общия икономически климат в страната. Направеното предложение не се вписва по никакъв начин в заявената от правителството политика за намиране на устойчиви и ефективни решения за развитие на българската енергетика", категорични са от организацията.

"ВЕИ-секторът е най-големият частен инвестиционен отрасъл в България. През последните 3 години вложенията в него възлизат на над 3 млрд. евро. Разкрити са около 10 хил. пряко заети работни места и още близо толкова - в свързани бизнес-дейности. За първи път в България с инвестиции в зелени производства стъпиха едни от най-големите световни финансови институции, както и водещи международни технологични компании, предаде КРОСС.

Прилагането на европейските политики за насърчаване на зелената енергия в енергийния микс даде възможност и на множество български предприемачи да се включат с проекти в сектора, като броя на фирмите вече е над 1600. Освен това всеки български гражданин получи възможност да ползва за дома си възобновяема енергия, за да намали битовите си сметки", казват още от БФА.

Според тях приемането на наказателни мерки към сектора на ВЕИ и непрекъснатите промени в законодателството създават непредвидимост на бизнес-средата и недоверие сред инвеститорите.

"Подобни мерки ще доведат не само до оттегляне на големите инвеститори, но биха унищожили в зародиш възможността българските домакинства да станат независими от енергийните монополи.

Настояваме за независим международен одит и ревизия на БЕХ. Само по този начин ще стане ясно за всички български граждани къде са потънали милиардите евро, които БЕХ е натрупал под формата на кредити, както и ще се осветли начинът, по който се управлява българската енергетика. Без публично да се покаже истината за финансовото състояние на БЕХ, не може да се търсят каквито и да било решения за оздравяване и устойчиво функциониране на сектора. Остава отворен въпросът защо БЕХ търси защита на нерентабилните и замърсяващи производства за сметка на възобновяемите източници, които са гаранция за устойчивото развитие и конкурентноспособността на енергетиката.

Настояваме премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, да заявят ясно своята позиция по направените от БЕХ предложения", заявяват от асоциацията.

Във връзка със създалата се тревожна ситуация Българската фотоволтаична асоциация ще даде пресконференция в неделя, 6 октомври, от 11 часа в БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес