Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стойнев смята, че оставя икономиката в по-добро състояние от преди

06 август 2014, 13:31 часа • 14728 прочитания

Оставям икономиката в значително по-добро състояние, отколкото я заварих. До месец май всички икономически индикатори се повишаваха. Когато дойдох на власт беше точно обратното – вместо икономически растеж, имаше продължителен спад. Това заяви вече бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, като предаде поста на заместника му от служебното правителство Васил Щонов, предаде БГНЕС.

"Предоставям Ви енергийната стратегия на България. Имах огромното желание всички политически сили заедно да я обсъдим, но за съжаление политическата криза, която избухна в страната след евроизборите през май, не ни позволи да седнем на една маса. Давам я на Вас г-н министър да добавите вашите препоръки към нея. Моето желание е да има приемственост", каза Стойнев.

Той припомни, че предишният служебен министър Асен Василев се е обърнал към международните институции за одит на енергийния отрасъл. Стойнев отбеляза, че страната ни е изпълнила за последната една година, откакто той е начело на МИЕ, почти 80% от препоръките на Европейската комисия в областта на енергетиката. Сред тях са създаването на енергийната борса, която ще заработи до края на годината, разделянето на ЕСО и НЕК, което не беше свършено от кабинета на Борисов и ГЕРБ и България плащаше глоби на Европейската комисия и др.

Стойнев заяви, че 5 са основните проблеми, с които ще се сблъска служебният министър Васил Щонов.

1. ВЕИ сектор. Стойнев подчерта, че ЕК е променила своята стратегия и подкрепа за ВЕИ. Той изрази съжаление, че Конституционният съд по искане на президента Росен Плевнелиев е отменил таксата върху тях. За съжаление това ще има негативен ефект върху крайните потребители.

Стойнев припомни, че е заварил изключително тежка ситуация в енергийния отрасъл. За годината, през която той е бил начело на МИЕ, производството на електричество се увеличило с 14,5%, консумацията на ток - с 2,5%, а износът – със 137%. За първите шест месеца на годината АЕЦ "Козлодуй" работи на печалба – 46 милиона лева, а за същия период на миналата година тя бе на загуба с 6 милиона лева. Стойнев заяви, че сериозно се е подобрила работата и на въгледобивните мини в комплекса "Марица Изток", които са били на ръба на фалита, а сега дават препитания на цел един регион.

2. Ключови действия за стабилизиране работата на държавните дружества. Сред тях Стойнев открои действията за спасяване на ВМЗ-Сопот. Заводът сега работи на печалба и дава работа на 2400 души, каза той. Стойнев припомни и мерките за намаляване на загубите на компаниите. Така например загубата на НЕК от над 300 милиона лева е стопена до 133 милиона.

3. Големите енергийни проекти. Стойнев подчерта, че тези проекти не са нито руски, нито американски, а са на първо място български. Винаги съм повтарял, че енергетиката е част от националната сигурност на страната. Тези проекти ще ни донесат на България доходи, създаване на работни места, усвояване на нови технологии, категоричен е Стойнев, имайки предвид двата големи проекта 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" и газопровода "Южен поток".

4. Внимавайте с външните консултанти в енергетиката, предупреди Стойнев своя наследник Щонов, който ще трябва да осъществи на практика идеята на президента Росен Плевнелиев и група неправителствени организации и ВЕИ сектора за създаване на Енергиен борд.

5. Изразходването на евросредствата. "Аз може би съм първият министър, който спира мярка по ОП, защото има нерегламентирана дейност", каза министърът на икономиката и енергетиката в оставка. Той заяви, че ЕК е информирана за случая и се води разследване.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес