Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският "сенчест флот" замърсява океаните с петрол, а Западът бездейства

17 октомври 2024, 17:44 часа • 715 прочитания

Руският "сенчест флот" от танкери замърсява Световния океан с петролни разливи, а Западът, на практика, пренебрегва вредите върху околната среда, става ясно от съвместно разследване на Politico и журналистическата група с нестопанска цел SourceMaterial.

Още: Въпреки санкциите: Сенчестият флот на Русия расте

Риск от сериозни екологични последици

Журналистите установяват от 2021 г. насам поне 9 случая на кораби от руския сенчест флот (танкерите, заобикалящи санкциите), които оставят след себе си петролни петна.

Шведският външен министър Мария Стенергаард заяви пред репортери, че руските кораби представляват „значителен риск“ за морската среда и тези инциденти са доказателство за това.

Тези плавателни съдове не само са стари и до голяма степен нерегулирани, но и често не са застраховани, което означава, че в случай на теч или по-сериозен разлив правителството трудно ще им потърси отговорност, отбелязват авторите на публикацията.

Още: Дания обмисля ограничения за руския сенчест флот

Експерти смятат, че е само въпрос на време някой от тези кораби да претърпи катастрофа със сериозни екологични и икономически последици.

Рискът, който представлява флотът на Русия в сянка, касае целия свят - анализ на маршрутите показва, че корабите са пътували покрай западното крайбрежие на САЩ, многократно са преминавали през Средиземно море, Ламанша и са заобикаляли бреговете на Китай. Проблемът е особено остър в Европа, където според експерти е въпрос на време да се случи голям инцидент, понеже основният маршрут на корабите минава през континента.

Още: Рядко признание: Водещата руска корабна компания обяви намаление на приходите

Местните власти масово пренебрегват случващото се: конкретни примери

Сателитни снимки показват, че малки аварии вече се случват по целия свят, но остават почти незабелязани от местните власти.

Снимка: iStock

Журналистическото разследване показва, че дори европейските правителства не са особено склонни да се борят с проблема. Красноречив пример е случай с танкера Innova през март, който напусна Мурманск и разля петрол в петно, дълго 23 км, на 100 км от бреговете на Шотландия. Въпреки това корабът не беше задържан от британските власти.

Говорител на Агенцията за морска и брегова охрана заяви пред репортери, че не е открил „достатъчно доказателства за нарушение“ - въпреки че има изискване да се изследват видимите петна, когато това е възможно. „Винаги ще се обмислят действия, когато има доказателства за потенциална вреда за околната среда или обществото, какъвто не е случаят тук“, каза говорителят.

Още: Руски петрол в морето: Хутите съсипаха два танкера и удариха машината на Путин (ВИДЕО)

В крайна сметка танкерът е стигнал благополучно до пристанището Вадинар в Индия. След това, през юли, Innova сменя името, управлението и собствеността си.

Innova далеч не е единственият плавателен съд, който е оставил следи от замърсяване след себе си. На 18 февруари сателити забелязват друго петно, дълго 47 км, край бреговете на Италия, което съвпада с координатите на друг танкер от "флота в сянка" - Aruna Gulcay. Италианската брегова охрана не е проверила кораба. Говорител на италианската морска агенция заяви, че тя се е свързала с близките плавателни съдове, за да получи информация за разлива.

На този фон европейски политици призовават за активно въвеждане на санкции срещу отделни кораби. Това вече стори Великобритания, приемайки най-мащабния пакет от наказателни мерки срещу руския "сенчест флот": Великобритания наложи нови санкции на руски танкери.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес