Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росен Христов: Първоначално 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще ползва смесено гориво

22 декември 2022, 17:42 часа
Реклама

Първоначално 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще ползва смесено гориво. Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов в "Лице в лице" по бТВ по повод сключения от АЕЦ "Козлодуй" договор с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво. 

ОЩЕ: АЕЦ "Козлодуй" подписа 10-годишен договор с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Горивото от "Уестингхаус" е безопасно

Той подчерта, че горивото е съобразено с всички изисквания за безопасност и позволява съвместна работа със съществуващо гориво. 

Стана ясно, че това означава, че в пети блок ще се ползва едновременно руско и горивото на "Уестингхаус". "Това е напълно безопасно. Ние проучихме всички опции, включително и опита в другите държави, където" Уестингхаус" доставя. В Чехия вече има успешен случай. Дори наехме международна група от експрети, които да проверят всички технически спецификации. Сигурни сме, че това техническо решение е най-доброто за пети блок", смята Христов. Стана ясно, че "Уестингхаус" е поела пълна отговорност за доставка на горивото. "Другото, което договорихме, да инсталират тяхната система за вътрешнореакторен контрол. Тя ще бъде инсталирана още догодина", каза още енергийният министър. 

Той посочи, че договорът с "Уестингхаус" означава, че спираме да внасяме руско ядрено гориво, но по думите му това и в момента не може да се случва. "Досега го внасяхме от Русия, но с напредването на войната, в момента пътищата за доставка са прекъснати. Физически, логистично не можем да го доставим. Фериботът не може да мине под Кримския мост", добави той.

Предстои подписване на договор и с "Франатом"

"За 6-ти блок сме пред преподписване на договор с "Франатом". Ще подпишем аналогичен договор с "Франатом". Нашата борба е цената да бъде същата. Това де факто ни дава една сигурност, диверсификация - два напълно независими източника на гориво", добави министърът. 

Съхраняването на отработеното ядрено гориво 

Министър Христов посочи, че страната ни има капацитет да съхранява отработеното ядрено гориво между 50 и 100 години. По думите му това се води временно съхранение. "Имаме необходимата инфраструктура да го съхраняваме. В следващите години трябва да се намери перманентно решение. Има една европейска френска компания, която се занимава с този процес. Да видим какви условия ще ни предложат за изнасяне на горивото", отчете още Христов. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес