Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-висока минимална заплата за висшисти: Предложение на КНСБ

04 април 2024, 16:02 часа
Реклама

От КНСБ предлагат в трудовото договаряне да има повече от една минимална заплата в зависимост от образованието на трудещите се. Това съобщи във Велико Търново Пламен Димитров, президент на синдиката.

Три вида минимални заплати

Освен договарянето на националната минимална заплата, според синдикатите, трябва да има още две национални минимални заплати – минимално заплащане за работещ със средно образование, както и минимална заплата за работещ с висше образование, според изискванията на длъжността, която се заема. Основната национална минимална заплата да бъде за хората без висока квалификация и умения, а над нея да има още две, предлага Димитров, цитиран от БТА. По думите му подобни практики има в други европейски държави.

Още: КНСБ ще прави черен списък на предприятия заради заплатите

Пред журналистите Димитров коментира, че до 15 ноември 2024 година, България трябва да приведе към трудовото си законодателство европейската директива за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз (ЕС) и насърчаването на колективното трудово договаряне. За целта синдикалистите ще посетят над 150 предприятия в цялата страна, като на срещите ще запознаят синдикалните членове с допълнителните права, които въвеждането на директивата и промяната на трудовото законодателство ще им гарантира.

Европейска страна вдигна минималната заплата над 2000 евро

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес