Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петкова разясни кога потребителите ще усетят по-ниските сметки за газ и парно

15 април 2020, 07:55 часа • 3531 прочитания
Реклама

Целта на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергетиката е положителният ефект от предоговарянето на цената на природния газ да достигне до всички потребители. Това заяви в ефира на bTV eнергийният министър Теменужка Петкова по темата с по-ниските сметки за природен газ и парно.

По отношение на клиентите, които се отопляват на газ и клиентите на ТЕЦ-овете, сметките ще бъдат редуцирани с първата възможна сметка, която се получи, като от нея ще се направи преизчисление. Реалната сума, която трябва да бъде платена, ще е минус това преизчисление, стана ясно още от думите на министър Петкова. Тя направи прогноза, че до средата на юли месец, когато трябва да бъдат изготвени изравнителните сметки, ще бъде предложен същият механизъм, като от сумата, която съответният клиент дължи, ще бъде призпадната разликата, разясни още Теменужка Петкова.

По думите ѝ целта е максимално бързо да се случи намалението в цената, след като бъдат извървени всички процедури в закона и това приспадане ще продължи до изчерпване на тази разлика. Министър Петкова не се ангажира конкретно каква сума ще получи всяко домакинство вследствие на това преизчисляване.

Според Петкова Европейската комисия е разписала много ясни условия за това по какъв начин може да се достигне до това предоговаряне на цените. 

Петкова посочи, че с бизнеса у нас винаги е имала добър диалог и по отношение на поисканата ѝ оставка, тя поясни, че до индустрията е достигнала информация, която не отговаря на истината по отношение на сумите, които индустрията трябва да получи, надвзети от нея. 

По темата с цената на тока и парното, Петкова потвърди, че цените са регулирани и не се променят в рамките на регулаторния период. Петкова увери, че няма причина цената на електрическата енергия да бъде увеличена от първи май.

Изпълнението на "Балкански поток" се реализира съобразно указанията на Националния кризисен щаб, заяви Петкова и подчерта, че всички работници спазват правилата на Щаба. По отношение на Маришкия басейн Петкова заяви, че централите работят, а енергийната сигурност на България е гарантирана.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес