Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ниската платежоспособност спъва развитието на бизнеса у нас

13 май 2014, 14:45 часа • 15393 прочитания

Ниската платежоспособност спъва развитието на бизнеса в България. Това е един от изводите в проучването „Новите идеи на бизнеса“, проведено във връзка с предстоящото изложение за нов бизнес Franchising Expo и съпътстващата го конференция „Нови идеи“. Двете събития ще се проведат тази събота и неделя в зала 3 на НДК. Резултатите са получени от фирмите и компаниите, взели участие в предишните 4 издания на събитието.

Като цяло нещата по отношение на предприемачеството в България се развиват в правилната посока, но бавно. По този повод на днешната пресконференция в БТА Георги Минчев – един от съсобствениците на кафе-сладкарници „Неделя“, разказа как преди влизането на България в ЕС думата франчайз е била считана за екзотична. Това се е променило, както и несклонността на българите да плащат за ноу-хау и интелектуален труд. Той дори трябвало да чуе заплахи за живота си, тъй като потенциалните му бизнес партньори намирали цената от 40 хил. лв. за интелектуален труд.

Въпреки всичко все още малко предприемачи (около 9% от всички) са склонни да платят за готови добри практики. Те са по-скоро готови да заложат на собствени разработки.

Причините за тази закономерност основно са две. От една страна българите са загубили усета си за правене на бизнеса (или по време на 50-те години комунизъм, с които е трябвало да се справя страната ни според Минчев или дори още по-назад във времето - теза, подкрепена от проф. д-р Кристиан Банков, директор на Югоизточно европейския център за семиотични изследвания към НБУ). В резултат българинът е станал изключително недприемчив. Проблем, който според експертите е дълбоко вкоренен у нас.

Същевременно собствените разработки са удобни за справяне с проблемите, които го сблъсква средата в България. Те обаче не носят задължително положителен резултат винаги, обясни професор Банков.

Положително според председателя на Българската франчайз асоциация Светослав Билярски е, че все по-малко бизнесмени се оплакват от неща като липса на правна защита и административни пречки (съответно 23 и 25% от анкетираните). Те обаче са недоволни от фактори като некомпетентни те служители. По този повод проф. Банков допълни, че университетите в страната все още не се приемат като място, на което се раждат добри бизнес идеи.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес