Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намаляването на мощността на ВЕИ-тата е незаконно, твърдят от БФА

19 март 2014, 15:32 часа • 21627 прочитания

След като по-рано днес Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди ВЕИ-тата вече да работят с намалена на 60% мощност между 10 и 17 часа, от Българската фотоволтаична асоциация осъдиха мярката.

"БФА счита, че това е незаконно и дискриминационно ограничаване на работата на ФтЕЦ, което не се налага от невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система (ЕЕС). Ограничението в тази часова зона в най-голяма степен засяга производителите от слънчеви централи. За пореден път БФА заявява, че не е възможно производители с капацитет от няколко кВт до няколко МВт да повлияят на баланса в енергийната система на страната. В допълнение, съгласно Закона за енергията от възобновяеми източници и европейски регламенти и директиви, директно приложими за държавите-членки, ВЕИ централите се диспечират приоритетно", казва се в позицията на асоциацията.

Реалните проблеми в българската енергетика не са в сектора на зелените централи, не са и само в електроразпределителните предприятия. Истинските проблеми се крият в неефективното и непрозрачно управление на енергетиката, където се генерират милиардни разходи.

Още подробности четете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес