Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МИЕ се помайва с проверка трябва ли "Газпром" да ни компенсира

11 ноември 2014, 11:07 часа • 17432 прочитания

Три работни дни, след като служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов обеща да бъде направена проверка на договора с „Газпром” и да се изясни защо налягането в основната тръба за получаване на газ от Русия е по-ниско и не трябва ли това да доведе до компенсации за България, нищо такова все още не е свършено.

Щонов беше попитан за ситуацията на 6 ноември, по време на отчета на МИЕ за свършеното през мандата на служебното правителство. Тогава той отговори, че ще бъде направена проверка на договора с "Газпром", защото такава не била правена, откакто налягането се понижи и скоро резултатите ще бъдат качени на сайта на министерството. Actualno.com направи опит да получи отговор и днес от МИЕ какво става, но телефонът на пресцентъра на министерството даваше свободно.

Припомняме, че в края на миналата седмица Васил Щонов призна, че налягането на входа на газопреносната мрежа, което нормално трябва да бъде над 38 бара – даже около 42 бара, в последната седмица се колебае между 30 и 35 бара. По-ниското налягане беше отчетено преди над две седици. В момента тази „липса” се компенсира с теглене от газохранилището в Чирен – по 1-2 млн. кубични метра и ако този темп се запази, можем да издържим 150 дни.

Междувременно „Булгаргаз” даде прогноза за цената на природния газ за първото тримесечие на следващата година – 12,48 лева по-скъпо, отколкото през последното тримесечие на тази година.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" ЕАД за цената на природния газ за І-во трим. на 2015 г., ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 11.12.2014 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес