Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масовият IT срив: Кои авиокомпании и летища имат проблеми?

19 юли 2024, 11:17 часа • 4712 прочитания

Заради масовия срив на интернет по целия свят, засегнал и летищата, редица авиокомпании обявиха прекъсвания на работата, отмениха или отложиха полети.

По данни на фирмата за авиационни анализи Cirium - към 12:30 ч. българско време днес са отменени повече от 1000 полета в целия свят. Тази цифра, която понастоящем е 1078, само ще се увеличава.

Turkish Airlines съобщи за проблеми при продажбата на билети и резервации поради срив в информационните системи.

Европейската авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) съобщава, че изпитва "потенциални смущения в мрежата", които според нея се дължат на прекъсване от трета страна. Авиокомпанията съветва всички, които пътуват днес, 19 юли, да проверяват приложението на Ryanair за актуализации на своя полет.

Днешният полет FR8840 от Берлин (Бранденбург) за Летище София (Терминал 2), изпълняван от "Райънеър", е отменен, сочи информация на сайта на софийското летище.

Още: Топ 20 на най-добрите авиокомпании в света за 2024 година

Германската авиокомпания Lufthansa и скандинавската SAS Airline също съобщават за смущения. От Lufthansa казват, че в момента извличането на резервации от компанията може да е ограничено, но се работи по решение. А SAS заявява, че услугите ѝ са напълно функциониращи, но „технически проблеми“ засягат нейната система за резервации.

Германската авиокомпания Eurowings също съобщава, че нейната онлайн регистрация в момента не работи.

Нидерландската авиокомпания KLM заяви, че обработката на полетите в момента е „невъзможна“. Тя „работи усилено за разрешаване на проблема“. „Осъзнаваме, че това е много неудобно за нашите клиенти и служители, особено в разгара на летния сезон на отпуските“, се казва в съобщение на компанията.

Базираните в САЩ авиокомпании United, Delta и American Airlines обявиха "глобално спиране на полетите" за всички свои полети. Тези, които в момента са във въздуха, ще продължат, но излитания няма да има.

Австралийската авиокомпания Jetstar обяви, че не може да регистрира пътниците. Около половин час по-късно Virgin Australia съобщи, че е настъпило "пълно спиране на полетите", като "няма нито кацащи, нито излизащи полети", пише BBC.

Япония обяви, че Jeju Air, Qantas, HK Express и Spring Japan имат проблеми със своите системи.

Още: Заради отменени полети: Lufthansa възстановява 775 млн. долара на клиенти в САЩ

Проблеми на летища

Летище София работи нормално и обработва някои от полетите чрез ръчно чекиране след глобалния IT срив. Това обяви пред TravelNews Димитър Биков, главен директор „Маркетинг и бизнес развитие“ на Летище София.

Амстердамското летище "Схипхол" съобщава за закъснения, причинени от прекъсване на информационните технологии.

Междувременно на лондонското летище "Станстед" някои регистрации се извършват ръчно, но "полетите все още се изпълняват нормално". "Основните ни оперативни системи не са засегнати", казва говорител, но "някои услуги, свързани с машини за плащане на дребно, бяха засегнати". Проблеми има и на летище "Лутън".

Летището в Берлин е публикувало в профила си в X, че има забавяне на регистрациите поради "техническа повреда".

Летището в Прага също е засегнато от прекъсването на системата за чекиране и съобщава, че някои отпътувания от чешката столица са забавени.

В Северна Ирландия от международното летище Белфаст съобщават, че прекъсването на работата е засегнало летището, но полетите продължават да функционират.

Най-голямото швейцарско летище в Цюрих също обяви, че самолетите не могат да кацат.

В Испания е съобщено за "инцидент" на всички летища в страната. "Работим за разрешаването му във възможно най-кратък срок. Междувременно операциите продължават с ръчни системи", съобщават от испанския летищен оператор. 

На летището в Единбург е имало прекъсване на услугите, тъй като компютърна грешка е довела до неправилно функциониране на екраните за заминаване.

В Нова Зеландия международното летище "Крайстчърч" съобщава, че има проблеми с информационните технологии в редица системи, което може да повлияе на пристигащите и заминаващите полети.

Японското летище Нарита, което се намира на около 60 км от Токио, съобщава за проблеми.

В Индия от летището в Делхи обявиха, че някои услуги са били временно затруднени.

Хаос има и на летище Сидни. Първите информационни екрани на таблото за заминаващи бяха празни, а поне една авиокомпания, Jetstar, обяви, че не може да регистрира пътниците.

Причините

Редица пострадали компании съобщават, че причина за сривовете са проблеми в цял свят на технологичните компании "Краудстрайк" (Crowdstrike) и "Майкрософт" (Microsoft).

Американският технологичен гигант "Майкрософт" обяви, че предприема "действия за смекчаване" след проблеми с обслужването. Според компанията потребители може да нямат достъп до приложенията на "Уиндоус 365", базирани в облак. Абсолютно всички компютри с Windows с инсталирана програма CrowdStrike не функционират.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес