Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко компании участваха в търга на новия терминал в Александруполис?

04 октомври 2024, 12:04 часа • 267 прочитания

Общо 13 международни компании проявиха интерес към обявения от "Булгаргаз“ ЕАД търг за доставка на втечнен газ на терминала в Александруполис, Гърция за месеците ноември и декември 2024 г., като 6 от тях подадоха обвързващи оферти, съобщиха от дружеството.

Кой е на първо място?

На първо място сред участниците и в този търг беше класирана компанията TotalEnergies , която предложи най-конкурентни условия за доставка, отчитайки всички заложени от "Булгаргаз“ ЕАД критерии.

В края на месец август „Булгаргаз“ ЕАД обяви 3 тръжни процедури за доставка на общо 5 товара (5 000 000 MWh ) втечнен природен газ в рамките на резервирания си капацитет на терминала в Александруполис. Първият търг беше за доставка на природен газ през месец октомври, вторият – за месеците ноември и декември, а третата процедура е за доставки през януари и февруари 2025 г. Търсените количества са за по един товар на месец.

Още: "Днес получаваме реална диверсификация": Пристигна първата доставка на втечнен природен газ на терминала в Александруполис

Първата тръжна процедура приключи на 11.09.2024 г. и договореното количество втечнен природен газ, в размер на 1 000 000 MWh, пристигна вчера от Норвегия на терминала в Александруполис.

Продължава да тече срокът за регистрация на заинтересованите страни в тръжната процедура за доставка на втечнен природен газ за месеците януари - февруари 2025 г., като в средата на месец ноември се очаква да бъде избран доставчик и за тези товари. 

След месеци забавяне: Терминалът за втечнен газ край Александруполис заработи

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес