Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ настоява за по-висока линия на бедност

23 август 2024, 15:01 часа • 565 прочитания

КНСБ настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността. Целта е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Правителството предлага официалната линия на бедност за 2025 година да бъде 638 лева вместо досегашните 526 лева. Бизнесът приема този размер, но синдикатите искат по-висока сума.

От КНСБ изчислиха, че линията на бедност за догодина трябва да е 667 лева или с 29 лева повече от проекта на кабинета. 

Още: Синдикатите: Минималната заплата трябва да стане 1077 лв. догодина

Нова методика?

Предложението на КНСБ е при ежегодната проверка на адекватността на линията на бедност да се прави съпоставка със специално разработена потребителска кошница, която да гарантира социалния минимум на лице от домакинството. От синдиката припомнят, че през 2019 година беше приета Методиката за определяне линията, в която размерът ѝ се индексира с цените на малката по състав кошница за декември на предходната година.

По-късно обаче, тази корекция беше отменена и линията на бедност се определя единствено от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот".

От КНСБ искат методиката да се прецизира, защото има голям времеви лаг между годината на изследване на доходите и годината, към която се прилага линията.

Още: 30% от българите живеят на прага на бедността

 

.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес