Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийната комисия в парламента одобри по-високи глоби за ЕРП-тата

19 февруари 2015, 19:03 часа • 17841 прочитания

Парламентарната комисия по енергетика гласува на второ четене промени в Закона за енергетиката.

Депутатите единодушно приеха увеличаване на санкциите за нарушения на електроразпределителните дружества - от сегашният диапазон, който е между 20 хил. и 1 млн. лева на между 200 хил. и 1 млн. лева.

Таксата за повторното включване заради неплащане на тока остава, стана ясно още от решенията на комисията. Депутатите в енергийната комисия не приеха промяната, предложена от депутати от левицата. Бе отхвърлено и предложението на Валери Симеонов да не се плаща такса за общите части за парно. Депутатите приеха обаче да не може да се спира токът по празници и в почивните дни.

Няма да се изкупува токът на топлофикации и заводски централи по високи цени, ако не са високоефективни. Извън преференциалните цени остава и еленергията от биомаса, освен ако не е произведена от тор. Остана да се уточни дефиницията за тор, тъй като всякакви листни маси можело да минат за гориво за тази енергия.

По темата за високоефективното производство имаше спор между Георги Недев от БДЦ (бивша "България без цензура") и енергийният министър Теменужка Петкова. Недев заяви, че ще изчезнат още топлоцентрали, които не са високоефективни, но пък имат социални функции. Текстът е изцяло съобразен с европейските директиви, посочи обаче енергийният министър Теменужка Петкова и допълни, че колапсът в енергийната система е предизвикан именно от социалните функции, които са й вменени. По нейни изчисления тази мярка ще спести около 100 млн. лева.

"Индустрията не иска да плаща дефицитите от нискоефективното производство", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, подкрепяйки идеята да бъде изкупувано само електричеството от високоефективно производство.

Промяна на името на ДКЕВР

С приетите промени ДКЕВР (Държавна комисия за енергийно и водно регулиране) вече се казва Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като думата държавна отпада, припомня БГНЕС.

Заседанията на регулатора ще бъдат отрити, когато се отнемат или се дават лицензи или се утвърждават цени. Комисията ще заседава при закрити врати, когато се оповестява защитена или класифицирана информация.

КЕВР ще има 9 членове, които ще се избират не по-рано от 3 месеца преди изтичане на мандата на действащите членове. До момента комисията имаше 7 членове.

КЕВР ще работи с един състав, но по определени теми ще заседава на два отделни състава-за "Водоснабдяване и канализация".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес