Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Наемите на търговски площи ще падат още

08 септември 2012, 20:44 часа
Реклама

Наемите на търговските площи в софийските търговски центрове са около 30 евро на кв. метър, като през 2009-2010 цената е стигала 40 евро на кв. метър. Очаква се спад на цените с още 5-10%.

Това каза Димитър Киферов, консултант от компания за недвижими имоти, в предаването Денят он ер по телевизия България он ер.

Тепърва предстои вторично развитие на пазара на търговски площи, каза Киферов.

В София в момента се строят четири големи търговски центрове. Първият от тях ще отвори врати тази есен (на бул. България, бел.р.). 80-90 % от площта му вече е заета от магазини. Като цяло заетостта на търговските площи в работещите молове е много добра - над 95%.

„Излизането на нови търговски площи ще допринесе за доброто качество на услугата, която се предлага, защото вече ще има една много силна реална конкуренция както между търговските центрове, така и между самите търговци“, каза Киферов.

В България на 1000 души се падат по около 100 кв.м търговска площ , докато в западните европейски столици на 1000 души се падат по 260 кв.м търговска площ.

В страни от Централна и Източна Европа се наблюдава стабилен ръст на търговските площи. В Турция и Русия има истински бум.

Редактор: Мая Боева

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес