Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавна мярка: Работодателите търсят все повече млади кадри, младите не се изкушават

22 август 2023, 07:20 часа • 2191 прочитания

Работодателите търсят все повече млади кадри (студенти), но интересът на младите към безплатно висше образование в замяна на 5 години задължителна работа за даден работодател намалява.

Недостигът е във всички сфери - медицина, машиностроене, транспорт, строителство, информатика, електроника и др. Това става ясно от проектосписъка за 2023/24 г. на работодателите, които имат право да сключват договори със студенти за стаж, а впоследствие и за работа. През 2022/23 г. работодателите, които искаха и участваха, бяха 153, то за предстоящата академична година интерес са заявили 221, или с 68 повече, пише в. "Сега".

Мярката бе въведена през 2021/22 г., за да отговори на повсеместната липса на специалисти за икономиката ни - тя предлага на студентите изцяло или частично безплатно обучение по определени специалности, при условие че те останат да работят при същия работодател поне 5 г. след завършването си.

Моментната картина

За догодина предложения за работодатели, които да могат да сключват договори със студенти, са направили седем министри - на икономиката, на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие, на земеделието, на транспорта и на околната среда. Единствено министърът на иновациите не е предложил работодатели, които да бъдат включени в списъка. От МОН посочиха, че по предложение на ресорните министерства са включени следните нови специалности - 14 специалисти по специалността "Рехабилитатор" (предложени от МЗ), 21 специалисти по специалността "Горско стопанство" и един специалист по специалността "Екология и опазване на околната среда" (от министерство на земеделието) и двама специалисти по специалността "Горско стопанство" (от икономическото министерство). Прави впечатление, че по предложение на здравния министър са добавени доста нови държавни и частни болници от различни региони на страната, изпитващи сериозен недостиг на медицински специалисти.

Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Киро Попов" в Карлово например е заявила нужда от 10 медицински сестри и пет медицински лаборанти, МБАЛ-Девин - от пет медицински сестри, а МБАЛ-Пазарджик - от две акушерки, 10 медсестри, трима медицински лаборанти и един рентгенов лаборант.

Многопрофилната болница в Добрич искаше 10 медицински сестри през миналата година, тази година нуждите са доста по-големи - 20 медсестри, пет акушерки, един рехабилитатор и петима лекари. Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Трейман" във Велико Търново пък се нуждае от 10 медсестри и осем специалисти, завършили медицина. Комплексният онкологичен център в Стара Загора изпитва недостиг на три медицински сестри и един медицински лаборант. Университетската специализирана болница по активно лечение на онкология "Проф. Бойчо Бойчев" в София - 10 медсестри и др.

Сред новите работодатели са още "Идеал Стандарт-Видима" АД, Севлиево, включена със заявка за студенти, следващи компютърни технологии в машиностроенето, електроенергетика, автоматика и роботика и компютърни системи и технологии; "Хидройоникс" ЕООД, търсещи студенти по машиностроене и уредостроене; "Ромтех-3ЕС" - по електроника и мехатроника и др.

Освен всичко друго, родните зоопаркове също се включват в мярката - в Разград, Плевен, Благоевград и Павликени търсят зооинженери и биолози. Нови предприятия в списъка са още Агенцията по геодезия, картография и кадастър, "Геоцвет" ЕООД, "Технострой инженеринг" ЕООД, "Кюстендилска вода" ЕООД, МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", МБАЛ "Югозападна болница" в Сандански, СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев", "Дамвент" ООД и др.

Договори през предстоящата година ще могат да сключват студенти от 153 специалности (преди година бяха 151) предимно от области на висшето образование "Технически науки" и "Здравеопазване и спорт". Предвидена е опция за сключване на 2244 договора, което е с 828 договора повече от миналата академична година.

Младите студенти засега не искат

През 2021/22 г. само девет студенти бяха сключили договори с работодатели - един от тях, учещ специалността водоснабдяване и канализация, сключи договор с ВИК-Стара Загора, а останалите осем - с болници в Плевен, Бургас, Добрич, Пловдив и др. През 2022/23 г. студентите с договори бяха 19 - всички в областта на машинното инженерство, като след завършването си ще работят във фирми в Панагюрище, Дряново и София.

ОЩЕ: Субсидират следването на студенти, които имат договор с работодател

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес