Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Биволъ" казва, че ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки, подали фалшиви отчети за въглеродни емисии

29 юли 2021, 08:55 часа
Реклама

Две от електроцентралите, свързвани с Христо Ковачки, са намерили незаконен начин да спасят финансовото си положение. Това пише в материал на сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

Сайтът твърди, че според официални данни, анализирани от OCCRP, ТЕЦ "Бобов дол" и още една въглищна централа свързана с него – "Брикел" – са подали занижени отчети за въглеродните си емисии през последните три години, като по този начин са си спестили най-малко 26,630 милиона евро.

В журналистическия материал пише, че данните за емисиите били заверени от компания, създадена от 27-годишен мъж. Компанията е без предшестващ опит във верификацията на емисии, твърди "Биволъ". Въпреки това в рамките на няколко месеца тя се е сдобила с 12 клиенти, всички свързани с Ковачки, се казва в материала.

Изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов обясни, че електроцентралата е докладвала по-ниски емисии, защото е започнала да използва по-обогатени въглища. Той каза още, че емисиите са "калкулирани на базата на данни от независими акредитирани лаборатории и потвърдени от компетентните институции".

Директорът на "Бобов дол" Спасов отрече централата да е подавала неверни данни за емисиите си, като допълни, че отговорността за това е на компанията, която верифицира данните. "Този фактор е одобрен и е преминал през всички проверки", каза директорът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес