Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

30% от електичеството на Централната жп гара в София ще идва от ВЕИ

01 септември 2013, 17:43 часа • 17652 прочитания

Най-малко 30% от потреблението на електричество от страна на Централната жп гара в София ще се осигурява от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това заяви заместник-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) Христо Алексиев.

Обновлението на самото съоръжение ще позволи монтирането на соларни и топлинни панели, за да се повиши енергийната ефективност на сградата. След реконструкцията жп-гарата ще стане едно доста приятно място, а не както е сега, каза Алексиев пред Агенция "Фокус".

Проектът за реконструкция на Централна жп гара – София включва обновяване не само на гарата, а и на цялото пространство (това, което е собственост на НКЖИ). Целият облик на гарата ще бъде абсолютно променен, конструкцията ще бъде запазена. Промените ще бъдат, за да бъде удобно за пътниците и гарата да може да осигурява някаква интермодалност между метро, железница и автогара, заяви Христо Алексиев.

През този програмен период, трябва да бъдат ремонтирани още жп гара Пазарджик, за която предстои да се сключи договор до средата на септември и жп гара Бургас.

„Оценяват се подадените оферти и към средата на септември ще приключим с планирането, октомври можем да приключим договора, ако няма обжалвания от кандидатите за проекта на жп гара Бургас. Самата гара е ситуирана в цялостното развитие на този район, защото Община Бургас иска да строи нова автогара, искат да отварят град Бургас към морето. От общината искат да се реконструира пристанището, така че концепцията на гарата да е синхронизирана с тези инициативи на общината”, добави Алексиев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес