Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С 50% се увеличава цената на билета за посещение на РИМ в Добрич

19 февруари 2015, 14:47 часа
Реклама

С 50% се увеличава цената на билета за посещение на Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич. Предложението бе гласувано и одобрено от Общинския съвет в добруджанския град, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Към настоящият момент цената на билетите на РИМ-Добрич е една от най-ниските в страната при същевременно рязко увеличение на качеството и количеството на предлаганите услуги, посочват от общината.

Актуализацията на цените на предлаганите услуги от музея е в контекста на изменената и допълнена Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич. Основанията за поскъпване на услугите са на базата на очерталата се тенденция на увеличение на провежданите образователни програми, по-широката аудитория на музейната дейност и отчетената по-голяма посещаемост на музейните експонати. Използват се съвременни технически съоръжения, включват се допълнителни площи и техники, което води след себе си до по-големи разходи за издръжка. Увеличили са се и разходите по поддръжка на музейните експозиции – отопление и хигиена.

В експозиционните зали на музея също се провеждат образователни програми, които са в продължение на 2 учебни часа за група, а това изисква да се поддържа температура не по ниска от 18 градуса, каквито са изискванията в училищата. Всичко това налага увеличаването на цената на услугата, която сега е символична, посочват от общината. Основанията за увеличаване на цената на билета са свързани и с увеличените разходи по поддръжката на основно ремонтираните по проект „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация“ обекти. Новите музейни витрини изискват непрекъснато електричество, за да поддържат постоянна температура вътре в тях.

Следват разходи, свързани с осигуряването на туристическия продукт за посетителите. Разширяването на експозицията в Дом-паметник „Йордан Йовков“ е наложило допълнително през лятото да присъства още един уредник в сградата. Същото се е случило и с Музея в градския парк „Свети Георги”, с което пряко ангажираните с туристите през годината служители нараства с 50 %. Всичко това налага и съответно 50 % увеличение на цената на билетите. Освен това през миналата година излезе от печат Второто допълнено и преработено издание на „История на Добруджа“, том І, което не е включено в наредбата. Към изданието вече е заявен интерес от страна на български и чуждестранни научни и културни институти. Цената на услугата се формира на базата на следните разходи: предпечат и печат – 26 872 лева; хонорари за автори, съставител и преводач – 11 628 лева или обща стойност 38 500 лева при тираж 1100 броя на книгата. Това налага необходимост от предвиждане на възможност за неговата продажба.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес