Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли с какво се хранят делфините?

24 юни 2024, 22:00 часа

Делфините са едни от най-интелигентните и обичани морски обитатели. Те привличат вниманието ни с тяхната игрива природа и изумителни умения за комуникация. Но знаете ли с какво се хранят тези очарователни същества? В тази статия ще разгледаме хранителните навици на делфините и как те успяват да осигурят своята прехрана в моретата и океаните.

Реклама

Морски бозайници с уникални навици

Делфините принадлежат към групата на зъбните китове и като китовете, са морски бозайници, но за разлика от тях, могат да се срещат и в пресни речни води. Те дишат с бели дробове и трябва периодично да изплуват на повърхността, за да поемат въздух. Делфините обитават топлите и умерени зони на всички океани и се срещат в моретата, включително Черното и Средиземно море.

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Какво ядат делфините?

Основната храна на делфините включва различни видове риба и морски животни. Сред предпочитаните от тях риби са сафрид, скумрия, херинга, сайра, мерлуза, аншоа, кефал, писия, пикша и паламуд. Освен риба, делфините обичат да консумират калмари, ракообразни и мекотели.

Ловуване в екип

Делфините ловуват риба в групи, като действат координирано. Когато открият ято риби, те го обграждат и го вкарват в капан. Всеки делфин, дори най-младите, се редуват да ловят риба. По време на лова делфините си обменят звукови сигнали, които им помагат да координират действията си и да насочват рибата в желаната посока. Ловуването се извършва предимно през деня, но понякога, когато няма достатъчно риба, те ловуват и през нощта, гмуркайки се до дъното в търсене на октоподи и нощни риби.

делфини

Използване на сонара

Делфините разчитат на своя специален орган – сонара, за да откриват риба дори на големи разстояния, до 60 метра. Сонара им позволява да локализират плячката, дори когато тя се крие в пясъка на морското дъно. Това изключително чувствително сетиво им дава голямо предимство при ловуването.

Дневна консумация на храна

Един възрастен делфин изяжда около 10-20 кг риба или други морски животни на ден. Количеството храна зависи от съдържанието на мазнини в нея. Голямото количество риба и морски обитатели, които делфините консумират ежедневно, не само им помага да оцеляват, но и да поддържат телесната си температура в студена вода.

Какво ще ви се случи, ако видите делфин в Черно море?

Хранене на малките делфини

Малките делфини се хранят с мляко през първите дни от живота си и започват да ядат същата храна като възрастните на възраст от 4 до 6 месеца. Така те постепенно свикват с диетата на своите родители и започват да ловуват самостоятелно.

Как делфините получават вода?

Делфините получават необходимата им вода директно от храната, която консумират. Основната им плячка като рибата и калмарите съдържат големи количества вода. Тъй като делфините не се изпотяват, както хората, те имат по-ниски нужди от вода.

Делфините са изключителни същества, които са адаптирали хранителните си навици към живота в моретата и океаните. Те ловуват координирано, използвайки своите умения и сетива, за да осигурят прехраната си. С разнообразната си диета и уникалните си методи за ловуване, делфините ни показват колко важна е адаптацията за оцеляване в морската среда.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес