Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли къде се намира Магелановият пролив?

24 юни 2024, 09:22 часа

Къде се намира Магелановият пролив?

Това е естествен морски пролив с голямо значение за международното корабоплаване. Той свързва Атлантическия и Тихия океан и се намира между южния край на Южна Америка и архипелага Огнена земя. Почти целият Магеланов пролив се намира в териториалните води на Чили. Източният му край принадлежи на Аржентина.

Магелановият пролив е дълъг около 350 мили (570 км) и широк от 2 до 20 мили (3 до 35 км). В него има няколко пристанища. Главното е Пунта Аренас, разположено на полуостров Брунсуик в южната част на Чили. Времето в пролива търпи внезапни промени. Това принуждава капитаните на корабите, преминаващи през него, да бъдат внимателни и предпазливи.

Фернандо Магелан открива проток между Атлантическия и Тихия океан, наречен по-късно Магеланов

Кой открил Магелановия пролив?

Магелановият пролив е кръстен на Фернандо Магелан, първият европеец, преминал през пролива през 1520 г. Магелан е португалски мореплавател, който плавал под испански флаг в опит да намери западен път до Островите на подправките (Молукските острови). Също той нарекъл северния бряг на пролива Патагония, а южния – Огнена земя. Преминаването на Магелан през пролива било изключително трудно поради криволичещите брегове и гъстата мъгла. На неговите кораби им трябвали 38 дни, за да го прекосят.

Магелан планирал да се върне в Испания по същия начин. Но няколко месеца по-късно той бил убит на Филипините. Себастиан дел Кано, който заел мястото му, реши да продължи да плава на запад, заобикаляйки Африка, като по този начин завършил първото околосветско плаване.

Защо Магелановият пролив е важен?

Магелановият пролив се счита за един от най-трудните маршрути в света за навигация поради своята теснота и като цяло студеното, бурно време, което се среща тук. Въпреки това, дълго време всички парни и ветроходни кораби, пътуващи между Атлантическия и Тихия океан, преминавали през Магелановия пролив. Причината е, че минаването оттук е по-кратко и по-безопасно, отколкото през пролива Дрейк, който разделя Южна Америка и Антарктида. А завършването на Панамския канал през 1914 г. съкратило пътуването от Атлантическия до Тихия океан с хиляда мили. Смята се, че днес около 1500 кораба преминават през Магелановия пролив годишно.

Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско пътешествие

Комфортен круиз през Магелановия пролив позволява на пътниците да се насладят на естествената красота, дивата природа и спокойствието на пролива. Круизните кораби спират на живописни острови. Пътниците могат да видят красиви ледници, водопади и гори и да наблюдават невероятната фауна на пролива: морски слонове, гърбати китове и магеланови пингвини. От чилийското пристанище Пунта Аренас туристите пътуват до националния парк Торес дел Пайне.

Освен това Магелановият пролив е основна дестинация за туристите, които се отправят към Антарктида. Самолети до ледения континент летят от Пунта Аренас, както и от пристанището Ушуая в Южна Аржентина.

Фаровете на Магелановия пролив

Не е тайна, че въпреки трудностите на корабоплаването стотици хиляди кораби са преминали през Магелановия пролив. За тяхно улеснение и преодоляване на географските препятствия, с които проливът заплашва моряците, този криволичещ воден път има множество фарове, които да помагат на лоцманите при преминаването им.

Преди появата на електронните навигационни системи тези маяци са служили като водачи на капитаните, които плавали с корабите си през 570-километровите води на Магелановия пролив – в него съществуват 41 фара. Някои от тези фарове са на стотици години – сред тях даже има и такива, които са обявени за национални паметници.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес