Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко вида кафе има?

16 февруари 2024, 08:20 часа

Разнообразието от кафе може да впечатли и най-запаления кафеман. Над 30-35 вида кафе са познати по света, като основните обаче са 10-тина. Срещаме ви с тях и с характеристиките им, тъй като смятаме, че 35 вида кафе са твърде много, за да осмислите информацията  за всеки от тях и да опитате всеки вид.

Реклама

Десетте основни вида кафе

Макар че отговорът на въпроса колко вида кафе има, е цифра, многократно по-голяма от 10, то именно 10 са видовете кафета,  с които избрахме да ви срещнем.

Още: 7 уникални ползи от кафето

1. Черно кафе

Това е най-простата форма на смлени кафеени зърна, които се накисват в гореща вода. Към него може да се добавят мляко и захар, така че не цветът, който може да е черен или  по-светъл от млякото, е причината да се нарича черно. При черното кафе качеството на кафеените зърна е най-важно за вкуса.

2. Еспресо

Италия е родината на това ароматно кафе, отличаващо се с по-плътния си вкус. Варенето под налягане е причината това кафе да е по-концентрирано от други видове ароматна ободряваща течност.  Еспресото е кафето, съдържащо най-много кофеин от всички, които ще разгледаме. То е и основата на повечето кафе напитки.

Още: Учени разкриха какво се случва с мозъка на хората, които пият кафе

3. Допио

Или още едно изкушение от Италия, което в буквален превод ще рече „двойно“ - две чаши еспресо в една порция, предлагащи неустоими аромат, сила и интензивен вкус, завладяващи сетивата.

4. Капучино

Любимото еспресо, за което споменахме, че е в основата на редица кафе напитки, и добавено мляко с богата пухкава пяна – и капучиното, което обожавате, е готово за мигове наслада. Кремообразният вкус може да бъде разнообразен с ароматни сгряващи подправки или със сладки такива – шоколад, индийско орехче, канела. Ако сте вегани и не консумирате краве мляко, овесеното е идеално за капучиното ви.

Още: Захар в кафето и чая - колко да слагаме и какви са алтернативите?

5. Лате

Това вкусно и ароматно преживяване за сетивата прилича на капучиното, но млякото е в по-пестеливи количества в сравнение с това в капучиното. Някои майстори на латето използват пяната от мляко, за да създават изкуство в чашата с лате, а други добавят уникални аромати, сред най-популярните от които са лате с аромат на тиква или ванилия. Изключително преживяване за сетивата, което е особено удачно за зимата.

6. Американо

Нуждаете се от чаша силно кафе, което да събуди сетивата ви в сънливия следобед? С високо съдържание на кофеин и с ароматен профил, подобен на този на черното кафе, Американо е всичко, от което се нуждаете, ако кафето за вас е начин да се разсъните и увеличите енергията и производителността си. Не е случайно, че е любимо на студентите и често предпочитано именно от тях, тъй като ги държи будни, когато това е необходимо, за да четат за изпити, и им помага да се концентрират и задържат вниманието си върху лекциите и материалите, с които следва да се запознаят.

Още: Защо кафето с лимон е способно на чудеса с нашето тяло

7. Мока

Обичате ли сладките удоволствия? Кое е второто любимо нещо за вас след кафето? Шоколадът? Опитайте мока – ароматно кафе и нежен, вкусен шоколад в една чаша за ненадминато удоволствие. Еспресо с горещ шоколад и млечна пяна е несравнимо удоволствие за сетивата ви. Може да избирате между бял, кафяв и черен шоколад за пълна наслада.

8. Flat white

Това е популярна напитка в Нова Зеландия и Австралия, която донякъде наподобява капучиното, но е без пяна и без поръска от шоколад. Епресо и задушено мляко без пяна и поръска  и перфектното Flat white е готово.

Още: С това кафе с каймак - и най-трудният ден ще ви се види лесен

9. Макиато

Еспресо с богатство от млечна пяна – ето това наричаме макиато и то е приключение за сетивата, с което обикновено споделяме обяда си или по-скоро десерта след обяда.

10. Ирландско кафе

Внимавайте с това изкушение – след него не може да шофирате, това не е и кафето за обедната ви почивка в офиса, тъй като съдържа алкохол – уиски. Ирландското кафе е завладяваща комбинация от еспресо, уиски и сметана, толкова нежна, толкова кремообразна и ароматна, че ще ви се прииска да може да му се наслаждавате по-често, а не само през  уикенда. Има ярък и приятен вкус, който по-скоро напомня коктейл, отколкото кафе напитка, но именно заради алкохола с него трябва да се внимава през работната седмица.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес