Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

21 май 2024, 15:24 часа

От градския хоризонт на Ню Йорк, най-иконичният образ, който гордо стои, е не кой да е, а Статуята на свободата. Висяща над пристанището на Ню Йорк, тази величествена структура е не само символ на града, но и на цялата страна. Но колко наистина знаем за нея? За да се потопим по-дълбоко в тайните на този исторически паметник, трябва да се запознаем с някои факти, които вероятно не знаем.

Реклама

Историята на Статуята на свободата

Историята на Статуята на Свободата започва през 19-ти век, когато френският скулптор Фредерик Огюст Бартолди получава поръчка от френски и американски граждани за създаване на паметник, който да отбележи 100-годишнината от подписването на Декларацията за независимост на САЩ и да подчертае приятелските връзки между двата народа. Така се заражда идеята за Статуята на Свободата.

Статуята на свободата: Коя държава я подарява на САЩ

Проектът включва създаването на гигантска статуя, която да представлява жена с факел в ръка и корона седяща върху пирамида. Тя е облечена в туника и вдига свободната си ръка към небето. Впечатляващият дизайн на Бартолди бързо завладява ума на френските и американските общества.

Статуята е изработена в Париж и завършена през 1884 година, след което е разглобена и транспортирана до Ню Йорк, където е преосвещена и открита на 28 октомври 1886 година.

Статуя на свободата

Интересни факти

Височина и тегло: Статуята на свободата в Ню Йорк е висока 93 метра, което включва и основата й. Това е повече отколкото мнозина си мислят, като се има предвид, че фигурата на жената е само 46 метра. Теглото й е внушителните 204 тонa.

Материали: Основата на статуята е изградена от гранит, докато самата фигура е направена от мед, който е поставен върху стоманена рамка. Факелът, който статуята държи, е направен от смесена мед и олово.

Осветление: Факелът на статуята не само е символ на светлината и знанието, но и служи като фар за мореплаватели. Впечатляващото осветление на статуята вечер е видимо на разстояние до 65 км.

Къде се намира Статуята на свободата в България?

Значението на Статуята на свободата

Статуята на свободата е символ на демокрацията и хуманизма. Тя е напомняне за ценностите, върху които е изградена Америка - страна, която приема хора от всички краища на света и ги обединява под общата идея за свобода и равенство.

Статуята на свободата в Ню Йорк остава неизменен символ на идеалите на Америка. С височина, която превъзхожда очакванията на много, и с история, която вълнува ума, тя продължава да впечатлява и вдъхновява поколения от хора по целия свят. Нейната значимост и красота не могат да бъдат пренебрегнати, а нейното послание остава завинаги актуално. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес