Знаете ли коя е столицата на Азербайджан

1346
Знаете ли коя е столицата на Азербайджан
Снимка: Getty Images/Guliver

Азербайджан, страна със загадъчна и богата история, крие в себе си един от най-изключителните градове в света - Баку. Това не просто е столицата на Азербайджан, но и най-големият град в страната, като същевременно заема и титлата на най-големия град в света, разположен под морското равнище.

Скрито съкровище под морското равнище

Баку, разположен на 28 метра под морското равнище, се простира по южния бряг на Абшеронския полуостров, край залива на Баку. Този уникален град не само, че е столица на Азербайджан, но и заема почетното място на най-ниско разположеният национален град в света. Този факт прави Баку нещо повече от просто столица - той е своеобразно съкровище, скрито под водните покриви.

Кои столици на Балканите си струва да посетите?

Архитектурно богатство и културен център

Баку не се отличава само с географските си характеристики, но и с богатата си култура и история. Градът е разделен на дванадесет административни града и 48 града, включително и селищата на островите в Бакинския архипелаг. Вътрешният град на Баку, заедно с Ширваншах палата и кулата на Мейдън, са вписани в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 2000 г.

Баку, Азербайджан

Градът е център на науката, културата и индустрията в Азербайджан. Седалищата на много големи азербайджански институции се намират там, а международното морско търговско пристанище на Баку е способно да обработва огромни количества товари. Баку не привлича вниманието само със своите географски особености, но и като модерен и проспериращ град.

Сцена на световно ниво

През последното десетилетие Баку се изкачи на световната сцена, като бе домакин на редица впечатляващи събития. От конкурса за песен на Евровизия през 2012 г. и Европейските игри през 2015 г., до Голямата награда на Формула 1 Азербайджан и УЕФА Евро 2020, градът не просто е столица, а и културно и спортно средище на световно ниво.

Цели 3 града се смятат за столица на Южна Африка

Града на ветровете

Баку е известен и с псевдонима си "Град на ветровете", което отразява суровите ветрове, които често обичат да лутат по улиците му. Този феномен прави града още по-мистичен и уникален в световен мащаб.

В заключение, ако не сте знаели коя е столицата на Азербайджан, то вече знаете. Баку предоставя множество причини да бъде разгледан и открит. Съчетание от богата история, архитектурно богатство и активен градски живот правят този град уникален и невероятен. Посетете Баку и се потопете в неговата невероятна симфония от култура и природа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-щастливата зодия през юли 2024: Желанията се сбъдват, идват внезапни печалби и любов!

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com