Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как се пере вълна в пералня?

20 октомври 2024, 08:00 часа

Есента напомни за себе си и повечето домакини се заеха не само с подготовка на зимнина и на жилището за студения сезон, но и с пренареждането на гардероба. Ако се замисляте за прибиране на летните дрехи и завивки и замяната им със зимните, със сигурност ви вълнуват въпросите за почистването им – кои тъкани се перат, кои изискват химическо чистене, кои ще отнемат повече от времето ви, тъй като на етикета им е посочено ръчно пране, както и кои може спокойно да пуснете в пералнята, ако знаете коя е подходящата програма, която няма да ги съсипе, пораждайки необходимост да закупите нови, товарейки с неочаквани разходи семейния бюджет. Както и да сте съхранявали дрехите и тъканите за дома, колкото и ароматизатори да сте добавили в гардеробите, те все пак са стояли сгънати няколко месеца и вероятно бихте искали да ги изперете.

Естествените материи са сред най-капризните както за съхраняване, така и за пране, но пък са идеални и за лятото, и за зимата, тъй като летните държат прохладно и позволяват на кожата да диша, а зимните топлят точно толкова, колкото е необходимо, без да ви изпотяват. Безспорен фаворит сред зимните материи е вълната, която е трудна за поддръжка обаче, като предизвикателствата са свързани не само с прането на дрехите от вълна, но и със сушенето им, тъй като същото следва да е в хоризонтално положение – легнали, за да не провисват. Това са сериозни предизвикателства пред домакинята и малкото жилище, за които трудно можем да дадем решение, но поне ще ви помогнем информация за пране на дрехи, изработени от чиста вълна, за да не ги съсипете.

Знаете ли как се пере вълна в пералня, или се страхувате от машината, когато става въпрос за скъпите дрехи от вълна? Не се тревожете излишно, спестете си време и усилия, като пуснете вълнените дрехи в пералнята, но следвайки съветите ни.

Още: При пране на бели пердета: Ето какви грешки могат да ги съсипят

Знаете ли как се пере вълна в пералня?

Оказва се, че вълната се пере изключително лесно, тъй като е устойчива на петна, те рядко попиват в тъканта така, че да оставят трайни следи, също така вълнените дрехи не се намачкват, а всичко това прави вълната неочаквано лесна за пране. Това на машина не прави изключение. Съвременните уреди имат специални програми, които са щадящи към деликатните тъкани и които позволяват да се изпере вълнена дреха на пералня. Ако уредът ви  по-стар и не разполага със специална програма за пране на вълна, все пак може да ви се размине прането на ръка, ако използвате програма за пране със студена вода или цикъл за пране за деликатни тъкани. Очаква се тези програми да бъдат достатъчно нежни към вълната, а студената вода – 30 градуса – да не доведе до свиване на вълнените дрехи.

 

Други съвети, свързани с пране на вълнени дрехи

Още: Няма да повярвате защо хитрите домакини слагат ДАФИНОВ ЛИСТ в пералната си

Освен знаете ли как се пере вълна в пералня е важно да ви попитаме и знаете ли как се сушат вълнени дрехи.

  • Важно е да не сушите вълнените дрехи в сушилнята, а да ги проснете мокри, като ги опънете добре и положите на равна повърхност – върху сушилника, а не висящи на него или на простора. В никакъв случай не прилагайте висока температура – сушене в уред, или простиране по начин, който им позволява да висят, тъй като това ще доведе до обезформянето им. Горещината и гравитацията са двата най-рискови фактора за дрехите ви от вълна.
  • Не пропускайте да използвате перилни препарати и омекотители, създадени специално за вълнени дрехи.
  • Погледнете все пак и етиката на дрехата за изрични забрани. Ако ръчното пране е единственото позволено, то прането на дрехата от вълна в пералнята е на ваша отговорност, макар да не се очаква тя да пострада, ако сте следвали нашите съвети за пране на вълнени дрехи.

Защо ви е омекотител за тъкани и какво ще се случи, ако не го използвате?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес