Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зехтинът успешно намалява нивата на лошия холестерол

14 август 2024, 08:15 часа

Зехтинът отдавна се слави със своите ползи за здравето, особено с влиянието си върху сърдечно-съдовото здраве. Скорошни проучвания затвърдиха ролята му за управление на нивата на холестерола, по-специално ефективността му за намаляване на холестерола с ниска плътност (LDL), наричан често "лош" холестерол.

Известно е, че LDL холестеролът допринася за натрупването на плаки в артериите, което може да доведе до атеросклероза - състояние, което значително увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. За разлика от него, липопротеиновият холестерол с висока плътност (HDL), или "добрият" холестерол, помага за премахването на LDL холестерола от кръвния поток. Ето защо поддържането на здравословен баланс между LDL и HDL холестерола е от решаващо значение за здравето на сърдечносъдовата система.

11 доказани ползи от консумацията на зехтин

Положителният ефект на зехтина върху нивата на холестерола се дължи на високото му съдържание на мононенаситени мазнини и антиоксидантни съединения. Известно е, че мононенаситените мазнини, които са в изобилие в зехтина екстра върджин, намаляват LDL холестерола, без да влияят неблагоприятно на нивата на HDL холестерола. Този вид мазнини са по-здравословна алтернатива на наситените и трансмазнините, които се свързват с повишени нива на LDL холестерола и по-висок сърдечносъдов риск.

Едно забележително проучване, публикувано в New England Journal of Medicine през 2013 г., част от проучването PREDIMED, показва ползите за сърдечносъдовата система от средиземноморската диета, богата на зехтин. При участниците, консумиращи средиземноморска диета с екстра върджин зехтин, се наблюдава значително намаляване на честотата на големите сърдечносъдови инциденти в сравнение с участниците, спазващи диета с ниско съдържание на мазнини. Проучването подчертава ролята на зехтина не само за понижаване на LDL холестерола, но и за подобряване на цялостното здраве на сърцето.

Зехтин на гладно - полезен или вреден е за нас

Освен това зехтинът съдържа полифеноли, които са мощни антиоксиданти, играещи роля в намаляването на възпаленията и оксидативния стрес. Оксидативният стрес може да доведе до окисляване на LDL холестерола - процес, който увеличава вероятността LDL холестеролът да причини образуване на плаки в артериите. Като смекчава оксидативния стрес, зехтинът помага за предотвратяване на това вредно окисление и допринася за по-здравословни нива на холестерола.

Ползите от зехтина се простират отвъд простото понижаване на LDL холестерола. Консумацията на зехтин като част от балансирана диета също така подпомага подобряването на ендотелната функция, която е от съществено значение за поддържането на здрави кръвоносни съдове и цялостната функция на сърдечносъдовата система. Изследванията показват, че зехтинът може да подобри производството на ендотелен азотен оксид, който помага за регулиране на кръвния поток и кръвното налягане.

Включването на зехтин в диетата ви е сравнително лесно. Той може да се използва в различни кулинарни приложения - от дресинги за салати и маринати до готвене и печене. Изборът на екстра върджин зехтин, който е по-малко преработен и запазва повече от полезните си съставки, гарантира, че ще извлечете максимални ползи за здравето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес