Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословни масла, които трябва да имате в кухнята си

08 декември 2023, 17:22 часа

Ако зехтинът и слънчогледовото масло отдавна са твърдо установени в живота и диетите ни, то тези седем все още не са завладели нашето кухненско пространство. Предлагаме ви да разберете защо трябва да им обърнете внимание. 

Масло от бял трън

Изненадващо, от семената на този бодлив плевел се получава изключително вкусно и здравословно масло. Известен е със своите детокс свойства и способността да укрепва имунната система. Маслото от бял трън премахва отпадъците и токсините от тялото. Ще бъде полезно и за тези, които страдат от чернодробни заболявания. Добавете го към каша и го използвайте като дресинг към гарнитура. Подобно на маслото от камелина, маслото от бял трън не може да се подлага на термична обработка.

Коя е най-добрата мазнина за пържене?

Оризово масло

Ако за нас оризовото масло все още е екзотичен продукт, то в Азия то отдавна се е вкоренило и често се използва при приготвянето на различни топли и студени ястия. Известно е не само с приятния си вкус, но и с лечебните си свойства. Оризовото масло забавя процеса на стареене, подобрява сърдечно-съдовата и храносмилателната системи, а също така ще бъде полезно за тези, които страдат от висок холестерол.

Тиквено масло

Между другото, това е любимото масло на Гуинет Полтроу. Тя, като привърженик на здравословното хранене, горещо съветва всеки да го включи в диетата си. Няма причина да не й вярваме. Тиквеното масло е богато на витамини, подобрява метаболизма и спомага за подобряване на здравето на мъжете и жените. Идеален като дресинг за салата и като добавка към зърнени гарнитури и риба.

Орехово масло

Подобно на самия орех, неговото масло помага за подобряване на мозъчната функция, а също така укрепва паметта. То е богат източник на Омега-3 мастни киселини. Благодарение на приятния си и дори леко дървесен вкус, маслото е отлична добавка към салати и сосове. Много гастрономи предпочитат да използват орехово масло при приготвянето на десерти и печива.

Използвайте правилно мазнините за готвене, за да не бъдат вредни за здравето

Масло от камелина

Камилите са едногодишни билки с малки зелени листа и жълти цветове. Маслото има леко пикантен вкус, така че се съчетава добре с всякакви листни салати, риба и морски дарове. Важно е да запомните, че камелиновото масло не може да се обработва - при нагряване то губи всичките си полезни свойства, включително укрепване на стените на кръвоносните съдове и предотвратяване на сърдечни заболявания.

Масло авокадо

То е много популярно в Южна Америка, откъдето идва в Европа, а по-късно се разпространява в целия свят. Богато на антиоксиданти, маслото от авокадо е полезно както за козметични, така и за кулинарни цели. Препоръчва се да се използва при диабет и нервни сривове, тъй като съдържащите се в него витамини и микроелементи имат благоприятен ефект върху общото състояние на човека. Имайте предвид обаче, че маслото от авокадо е много калорично. Комбинирайте с месо и риба.

Ленено масло

Друг фаворит сред почитателите на здравословното хранене. Лененото семе е малко известно не само като отличен източник на всички видове витамини, но и като продукт, който насърчава бързото зарастване на рани, както и възстановяването на мускулите след физическа активност. Освен това помага в борбата с наднорменото тегло и подобрява метаболизма. Подправете с него салати и зърнени храни.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес