Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо защитата на кожата от слънцето е важна дори през есента?

20 септември 2024, 10:00 часа

Есента е времето, когато слънцето губи лятната си сила, температурите падат и много от нас започват да мислят, че могат да се откажат от SPF. Но въпреки факта, че слънчевите лъчи стават по-малко интензивни, вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение не изчезва.

 

UV лъчите са активни през цялата година

Още: Не само слънцето: 5 основни врагове на кожата през лятото

Много хора вярват, че с настъпването на есента рискът от слънчево изгаряне изчезва. Това обаче не е съвсем вярно. Слънцето излъчва два вида ултравиолетови лъчи – UVA и UVB. През лятото обикновено се сблъскваме с висока активност на UVB лъчите, които причиняват тен и изгаряния.

През есента и зимата въздействието им намалява, но UVA лъчите остават активни през цялата година. Те са тези, които проникват по-дълбоко в кожата, увреждат клетките и ускоряват процеса на стареене. Ако не защитите кожата си, фините бръчки, възрастовите петна и загубата на стегнатост ще стават все по-забележими всеки ден.

 

Рискът от пигментация не изчезва през есента

Още: Дерматолог: Зехтинът предпазва ли от слънцето?

През есента кожата ви може да се възстанови от лятното излагане на слънце, но без подходяща защита е възможно появата на възрастови петна.

 

Влиянията на околната среда увеличават излагането на UV лъчи

През есента често срещаме студени ветрове, които могат да отслабят защитните функции на кожата, което я прави по-уязвима от външни фактори. Когато защитната бариера на кожата е нарушена, слънчевите лъчи могат да проникнат още по-дълбоко и да причинят повече щети.

Още: Дерматолози: Наистина ли имате нужда от специален слънцезащитен крем за лицето си?

 

Защита срещу фотостареене

Фотостареенето е преждевременно стареене на кожата, причинено от излагане на слънце. Постоянното излагане на UVA лъчи, дори при облачно време, води до намаляване на производството на колаген и еластин, което прави кожата по-малко еластична и здрава.

 

Есенна козметика и грижа за кожата

През есента много хора преминават към по-плътни овлажнители, за да предпазят кожата си от студ и вятър. Но не забравяйте за SPF! Дори ако слънцето не грее толкова ярко, неговото влияние все още е забележимо.

 

Защита на кожата при разходка и в града

През есента прекарваме повече време навън, наслаждавайки се на чистия въздух и красотата на природата. Разходките в парковете или по градските улици са чудесна възможност да прекарате време на открито, но дори и в тези моменти кожата ви е изложена на UV лъчи.

 

Поддържа цялостното здраве на кожата

UV лъчите могат да повлияят негативно не само на външния вид на кожата, но и на нейното здраве. Хроничното излагане без подходяща защита увеличава риска от развитие на рак на кожата. Въпреки че слънцето изглежда „по-меко“ през есента, опасността остава.

 

Как правилно да защитим кожата си през есента

За да защитите правилно кожата си през есента, просто следвайте няколко прости препоръки:

·       Изберете продукти с SPF 15–30. За есента това ниво на защита обикновено е достатъчно, ако не сте изложени на пряка слънчева светлина за дълги периоди от време.

·       Не забравяйте за редовните актуализации. Както през лятото, защитата трябва да се подновява на всеки 2-3 часа, особено ако прекарвате много време навън.

·       Използвайте цялостна грижа. Потърсете овлажнители със SPF и съставки против стареене, за да осигурите на кожата си максимална подкрепа през студения сезон.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес