Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо витамините не се усвояват?

18 септември 2024, 18:30 часа

Чревната лигавица отговаря за усвояването на хранителните вещества и предотвратява навлизането на патогенни бактерии и вредни вещества. При заболявания на стомашно-чревния тракт (напр. гастрит, синдром на раздразнените черва) целостта на лигавицата може да пострада. Във връзка с това може да бъде намалена и абсорбцията на витамини и минерали.

L-глутаминът играе ключова роля за поддържане на целостта на чревната лигавица. Храните, които съдържат най-висока концентрация на тази аминокиселина, са яйцата, тофуто, млякото, изварата, дивата риба (сьомга, треска) и пуешкото месо.

Сигнал, че има проблеми, могат да бъдат неприятните симптоми на стомашно-чревния тракт - подуване на корема, тежест след хранене, нарушения в изпражненията, кожни обриви, повишена умора, главоболие, прояви на алергии, чести „настинки“. В такъв случай е важно да се консултирате със специалист.

Още: Витамините и минералите, от които определено се нуждаете през есента

Причина за незадоволителното усвояване на витамините и минералите може да бъде и липсата на протеини. Тогава е важно да се добави достатъчно количество протеини в диетата: месо, риба, морски дарове, извара и яйца.

Важно е да се отбележи, че върху усвояването на витамините и минералите влияе фактът на тяхната „комбинативност“. Не е тайна, че някои микроелементи могат да пречат на усвояването един на друг. Например желязото и калцият, витамините А и D, цинкът и магнезият. Пример за „приятелство“, т.е. синергия на витамините, са витамините С и Е.

Съществува група витамини, за чието усвояване са важни мазнините. Тази група включва мастноразтворимите витамини А, D, E, K. Препоръчва се те да се консумират с храни, съдържащи мазнини (извара, яйца, авокадо). Важно е обаче да не се „прекалява“, тъй като голямото количество мазнини в храната може да попречи на усвояването на водоразтворимите витамини (например витамините от група В).

Струва си да се вземе предвид оптималното препоръчително време за прием на витамини. Много мултивитаминни комплекси се препоръчва да се приемат ежедневно по време на хранене.

Още: Дефицитът на витамин B12 води до сериозни последици за здравето: Веднага щом почувствате тези симптоми, вече сте изложени на риск

За да предотвратите развитието на недостиг на витамини и минерали, по-доброто им усвояване, е важно да се храните рационално и балансирано, да бъдете внимателни към своите усещания и благополучие. Ако се появят неприятни симптоми на стомашно-чревния тракт, консултирайте се със специалист. И ако е необходимо, приемайте нутрацевтици в допълнение към диетата, за да поддържате обичайното високо качество на живот.

Здравен съвет за деня, 11 септември: Лекар: Тези витамини са задължителни за есента за железен имунитет

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес