Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо старите италианки винаги слагат сол във водата за паста

14 септември 2024, 16:59 часа

Ако сте яли паста в Италия, тогава може би ще се съгласите, че колкото и да се опитваме, рядко можем да повторим това съвършенство у дома. Истината е, че старите италиански рецепти си имат "златно правило", което е едно и също във всички региони, а именно - водата винаги трябва да е „солена като морето“. И да, наистина това е разковничето към приготвянето на страхотна паста.

Защо италианките слагат сол във водата?

Осоляването на водата е първата и може би най-важната стъпка към страхотната паста. Ако някога сте пропускали тази стъпка, може би сте забелязали, че крайното ястие не е било идеално.

Още: Прости и вкусни лайфхакове за готвене на паста

Научно казано, има само една основателна причина да осолявате водата за паста - тя подправя равномерно отвътре навън самото тестено изделие.

В кулинарното училище обучаващите се готвачи се учат да подправят ястието си малко по малко от първата стъпка - само така могат да се изградят постепенни, по-сложни вкусове.

Още: Класическа италианска рецепта за спагети Карбонара

Колко сол?

Повечето експерти препоръчват една голяма супена лъжица сол на килограм суха паста. Опитайте водата, след като солта се разтвори - трябва да има солен вкус, но не и твърде солен.

Сезонна рецепта: Студена паста с патладжан и домати

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес