Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появява мухъл в пералнята

26 август 2024, 16:45 часа

Мухълът в пералнята е проблем, с който много домакинства се сблъскват рано или късно. Дори и да се грижите внимателно за уреда си, влагата и топлината, които се създават по време на прането, могат да доведат до развитието на този неприятен гост. Най-често мухълът се появява по гуменото уплътнение на вратата, където водата лесно се задържа. Този проблем не само че може да предизвика неприятна миризма, но също така може да бъде опасен за здравето ви, затова е важно да се справите с него незабавно.

Причини за поява на мухъл в пералнята

Влажната среда е идеалното място за развитието на мухъл, особено в пералнята, където водата често се задържа. Гуменото уплътнение на вратата, чекмеджето за перилен препарат и барабанът са местата, които са най-застрашени от натрупване на мухъл. Дори и да се грижите старателно за машината си, рано или късно тези части могат да се замърсят, което води до появата на плесен.

Напръскайте стените с това и се отървете от мухъла завинаги

Освен това, използването на неправилни програми за пране, които не изсушават напълно машината, също може да допринесе за този проблем. Оставянето на прането вътре след завършване на цикъла също създава благоприятни условия за развитието на мухъл и бактерии.

Как да премахнете мухъла от пералнята?

Борбата с мухъла не изисква скъпи препарати. Можете лесно да го премахнете с помощта на продукти, които вероятно вече имате вкъщи. Лимонената киселина и оцетът са ефективни и безопасни средства за почистване, които могат да се използват за различни части на пералнята.

пералня

За да почистите чекмеджето за перилен препарат, пригответе разтвор от лимонена киселина и гореща вода, който ще разтвори натрупаните остатъци и ще предотврати развитието на мухъл. Замърсеният филтър на машината може да бъде изваден, почистен и потопен в същия разтвор.

Ако искате да почистите барабана и гуменото уплътнение, изсипете 100 грама лимонена киселина в тавата за прах и пуснете машината на цикъл при 60 градуса. Оцетът също може да бъде използван по подобен начин - изсипете една чаша в празния барабан и стартирайте същата програма.

Как да предотвратите появата на мухъл?

Почистването на пералнята е важно, но още по-важно е да предотвратите повторната поява на мухъл. Един от най-ефективните начини за това е да оставяте вратата на пералнята и чекмеджето за перилен препарат отворени след всяко пране. Това позволява на влагата да се изпари и предотвратява задържането на вода в машината.

Ето как да не допускате появата на мухъл в банята?

Освен това, опитайте се да изваждате изпраното пране веднага след като цикълът приключи. Така ще избегнете създаването на влажна среда, която благоприятства развитието на мухъл и други микроорганизми. Препоръчително е също така да почиствате пералнята си на всеки 4-6 месеца, използвайки натурални почистващи средства като оцет и сода за хляб.

Мухълът в пералнята е често срещан проблем, но с правилните мерки можете да го избегнете или да се справите с него ефективно. Редовното почистване на машината и подходящата грижа ще ви помогнат да поддържате уреда си в отлично състояние и да се радвате на чисто и свежо пране всеки път. Внимавайте да не пренебрегвате този проблем, защото мухълът може да бъде не само неприятен, но и опасен за здравето.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес