Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо професионалните готвачи готвят зеленчуците с газирана вода?

28 май 2023, 10:56 часа

Знаете, че съществуват какви ли не готварски трикове, от които всяка домакиня може да се възползва. Някои от тях заслужават вниманието ни, докато други не успяват да ни впечатлят с нищо особено.

Днес сме решили да споделим с вас един уникален трик, благодарение на който ще успеете да спечелите овациите на цялото семейство по време на обяд или вечеря. Става въпрос за готвенето на зеленчуци.

Знаете ли как за нула време можете да сготвите най-вкусните и свежи зеленчуци? Отговорът е един – с газирана вода. Това е тайната съставка, която прави така, че сготвените вече зеленчуци да са много по-хрупкави, вкусни и с натуралните си цветове.

Експерт: Ще се изненадате, но тези зеленчуци всъщност са...плодове

Професионалните готвачи не пропускат възможността да заменят обикновената вода с газирана такава. Именно тази малка тайна ни кара да се възхищаваме на резултата, поднесен в чиния.

Газираната вода способства за по-бързото готвене на зеленчуците. Няма значение какви са те, правилото важи за всички видове зеленчуци.

Бикарбонатът в газираната вода разгражда целулозата в зеленчуците и така процесът на приготвяне отнема по-малко време.

Както споменахме и по-горе, цветовете им ще се запазят по-ярки.

Ако сте решили да готвите броколи, можете да направите следното. Веднага след задушаването им ги залейте със студена вода. Цветът ще е още по-наситено зелен.

Умната домакиня задължително трябва да си служи с такива малки трикове, за да има с какво да изненадва семейството си.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес