Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да отсичате ореха в двора си според поверието?

02 август 2024, 16:33 часа

Орехът е дърво, което достига до над 20 м височина. Имо широка и силно разклонена корона, която при единично растящите дървета добива куполовидна форма. Листата са едри, гладки и ароматични. Мъжките цветове се събират в съцветия, а женските цветове - поединично или в групи от по 2 до 3 броя. Плодът е едносеменен, “лъжлива” костилка, която наричаме орех.

Външната обвивка е зелена и месеста, а вътрешната е твърда черупка, която се състои от две половинки с кафяв до жълт цвят.
Ореховото дърво е с мощна коренова система с добре развит главен корен и странични разклонения. Корените проникват дълбоко в почвата, а встрани се разпростират далеч зад пределите на короната.

Заради силно развитата си коренова система орехът вирее и при по-малко влага и хранителни вещества в почвата. Орехът е бързорастящо, но късно встъпващо в плододаване овощно дърво. Продължителността на живота на ореховото дърво достига над 100 години, понякога дори до 300 години.

Ореховата дървесина е здрава, твърда, пластична, която леко се обработва, отлично се полира и не се поддава на нападения от насекоми. 

Не засаждайте орех в двора на къщата – ето какво може да стане

Защо не се отсича орех?
Орехите, както и някои други растения, са защитени от закона. За да отсечете орех, е необходимо специално разрешение от съответната община, дори и дървото да расте в частен имот. Ако отсечете орех сами, рискувате да заплатите голяма глоба. За да премахнете орехово дърво, трябва да подадете молба в общината и да посочите причината за това ваше решение.

Другите причини да не се отсичат ореховите дървета, са свързани с многобройни поверия, популярни още от древността. Ето част от тях.

Поверия за ореха
От древни времена орехите се свързват с много поверия и легенди. За българите орехът е “свято” дърво. Почита се не само заради здравината, но и като ценна храна и лекарство. Орехът осигурява подслон, сянка в горещите дни, закрила от силен дъжд и мълнии, поради което го наричали Гръмоломник.

Дърво на самодиви
Въпреки хубавата сянка, която дава, не бива да се заспива под нея, защото под ореха се събират самодиви и зли старици-юди. В миналото хората вярвали, че нощем под дървото самодиви си устройват голяма трапеза и танци. Който стъпи на мястото на самодивското хоро, ще се разболее.

Около ореховото дърво нище не вирее
Със самодивите хората си обясняват защо под ореховата плътна сянка нищо не вирее. Истинската причина за това, обаче е, че в ореховите листа се образува веществото юглон, което е токсично за другите растения. Дъждовете го измиват от листата и когато това вещество попадне в почвата, потиска растежа на растителността под короната.

Между света на мъртвите и живите
Друга поличба свързва ореха като връзка между света на мъртвите и нашия свет. Затова има поличба млади хора да не садят орех. Ако все пак това се прави, препоръчва се за защита да разположат пояса си в кръг и в средата му да направят ямата за засаждане. Вярва се, че ако човек допре ухото си до ствола на дървото, може да разговаря с тях.

В Библията
Орехът е “световно дърво” още от сътворението на света: “..станала земя, и то отначало станала като тепсия голяма, а сетне като харман, в средата на който Господ посадил орех”.  
Смятало се, че жезълът на Моисей бил резбован от ореховото дърво в райската градина. Чудотворен бил и ореховият жезъл на Свети Патрик, който избавил Ирландия през 4-ти век от змиите на острова, прогонвайки ги в морето.

Ако отрежеш орех - ето какво гласи поверието!

Символ на здраве и дълголетие
Въпреки поверията, още в древността ореховото дърво е символ на плодородие, здраве и дълголетие.
В Древен Рим плодът на дървото се дава като дар на младоженците, а французите посипват орехи пред олтара на църквата. Англичаните вярвали, че богата орехова реколта вещае много новородени през годината.

В България
У нас с горящ клон от орехово дърво се прогонват самодивите от люлката на новороденото. За да расте детето здраво, родителите разтърсват орехи, поставени в сито, което се издига високо. Ако искат детето да е оправно, трошат орехи. Ако детето не прохожда дълго време, го удряли с орехова пръчка и казвали “Остави ореховото, вземи дряновото”, защото се смятало, че орехът го държи в другия свят, откъдето идват всички деца.
Орехите са традиционен дар за коледарчета. Присъстват задължително на празничната трапеза на Бъдни вечер, която се прекадява, за да бъдат благословени заедно с хляба и ястията. Всеки избира орех и гадае за късмета си през следващата година.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес