Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да се спи с крака към вратата? - СУЕВЕРИЯ

22 март 2022, 22:11 часа

В наше време напредъкът и редовните научни открития съжителстват изненадващо със суеверията, които са дошли от миналите векове. Повечето от тези суеверия са свързани със съня.

Въпреки, че е 21-ви век, хората все още продължават да следват вярванията, дошли от далечните предци. Що се отнася до проблемите със съня, има много такива идеи, защото в древни времена сънят се е тълкувал като нещо магическо и неразбираемо. Например някои смятат, че не трябва да спите с крака към вратата. Днес ще анализираме откъде идва това необичайно вярване.

Древните славяни

Има няколко произхода на това вярване. Някои древни народи, включително славяните и скандинавците, вярвали, че в съня си човек е възможно най-близо до състояние, подобно на смъртта („вечен сън“), а също така е свързано с другия свят. Според тези идеи по това време човешката душа временно напуска тялото и отива на местата, които вижда насън.

Какво са суеверията?

В славянската и скандинавската митология вратата се е смятала за един вид портал към други светове. Ето защо нашите предци са били убедени, че душата на човек, който е заспал с краката си към нея, може да види изход и не само да напусне тялото за през нощта, но след това да не се върне. В този случай спящият ще умре.

Освен това в митологията се е вярвало, че вратата отваря портата към тъмния свят, откъдето зли същества могат да дойдат и да завладеят душата на спящия. Кошмарите и „счупеното“ състояние сутрин, според тези учения, са първият знак, че човек е обезпокоен през нощта от точно тези същества.

Друго популярно суеверие гласи, че мъртвите се изнасят с краката през вратата. А да спиш в такава поза означава да каниш смъртта.

Знаци и СУЕВЕРИЯ - Защо не трябва да се сяда върху масата

Фън Шуй

Фън Шуй, която обръща голямо внимание за подреждането на предметите в къщата, също не препоръчва да спите с крака към вратата. Това се обяснява с факта, че енергията, която циркулира в човешкото тяло, лесно изтича през вратите, докато спим. В резултат на това ни очаква летаргия и лошо настроение, твърдят последователите на тази източна философия. В случая става дума не само за входна или интериорна врата, но и за вратата на шкафа и отвора на балкона.

Психолози

Що се отнася до мненията на съвременните психолози, те не дават ясен отговор за това как да спим. Според тях мнозина предпочитат да спят с крака към вратата, за да държат входа на стаята видим и така да контролират случващото се наоколо. Това кара хората да се чувстват по-комфортно и по-безопасно.

Да вярвате или не в установените знаци - всеки решава за себе си. Ако с това да живеете по тези правила, вие правите живота си по-удобен, тогава защо не се вслушате в „гласа на предците“? И ако не приемате никакви стереотипи и остарели вярвания и предпочитате да живеете изключително по собствените си правила, тогава това не може да ви засегне. Вярваме, че всеки е свободен да решава за себе си.

 

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес