Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да пускате веднага климатика на автомобила?

14 юли 2024, 19:12 часа

Пускането на климатика (AC) на автомобила веднага след стартиране на двигателя, особено в горещ ден, не е препоръчително по няколко причини, вариращи от механично здраве до личен комфорт и ефективност.

Механично натоварване и дълготрайност

Един от основните проблеми е механичното натоварване на двигателя. Когато двигателят на автомобила се стартира за първи път, той работи на по-високи обороти в минута, за да загрее бързо. През този първоначален период всички компоненти на двигателя, включително компресорът на климатика, са подложени на по-голямо натоварване. Компресорът за променлив ток, който се задвижва от ремъка на двигателя, изисква значителна мощност, за да работи.

Незабавното включване на климатика добавя допълнително натоварване към двигателя, който и без това работи усилено, за да достигне оптималната си работна температура. С течение на времето това допълнително натоварване може да доведе до преждевременно износване на двигателя и компонентите на климатика, което може да доведе до скъпоструващи ремонти.

Нямате климатик в колата – ето как да се справите с жегата

Ефективност на горивото

Друг важен фактор е горивната ефективност. Двигателят изразходва повече гориво по време на първоначалната фаза на загряване. Работата на компресора на климатика по това време изисква допълнително гориво, което допълнително увеличава разхода.

Като изчакате няколко минути, докато двигателят достигне нормалната си работна температура, можете да подобрите горивната ефективност. Това забавяне позволява на двигателя да работи по-ефективно, а когато климатикът се включи, той не трябва да работи толкова усилено, за да охлажда салона, като по този начин изразходва по-малко гориво като цяло.

Комфорт в кабината и качество на въздуха

Включването на климатика веднага може да бъде контрапродуктивно и по отношение на комфорта. Когато автомобилът се намира под слънцето, температурата в купето може да се повиши и често да надвиши външната температура. Първоначалната струя въздух от климатика ще бъде гореща, тъй като системата се нуждае от време, за да изхвърли нагорещения въздух, задържан в каналите и кабината.

Свалянето на прозорците за няколко минути преди включването на климатика може да помогне за изхвърлянето на този горещ въздух, което ще позволи на климатика да охлади салона по-бързо след включването му. Този процес не само охлажда автомобила по-бързо, но и намалява натоварването на системата за променлив ток.

Разберете какво означава ако чуете шум от климатика на колата

Освен това съвременните автомобили често имат режим на рециркулация, при който въздухът в автомобила се използва повторно, вместо да се вкарва външен въздух. Ако включите климатика веднага, той ще започне да рециркулира горещия въздух вътре в автомобила, което прави процеса на охлаждане неефективен. Ако първо проветрите автомобила, ще позволите на свежия въздух да замени горещия, застоял въздух, което ще подобри ефективността на климатичната система.

Въздействие върху околната среда

От екологична гледна точка свеждането до минимум на използването на климатика в началната фаза на шофиране може да намали въглеродния отпечатък на вашия автомобил. Увеличеният разход на гориво поради незабавното използване на AC води до по-високи емисии на парникови газове. Като възприемете по-стратегически подход към използването на AC, вие допринасяте за намаляване на въздействието на автомобила върху околната среда.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес