Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не е полезно да се пие вода веднага след хранене?

23 юли 2024, 07:45 часа

Не сядате без чаша вода, плодова напитка или безалкохолно на масата? Това, оказва се, е груба грешка според повечето специалисти, макар да е известно, че приемът на вода по време на хранене ни помагат да се чувстваме по-бързо сити, с което се намалява количеството на погълнатите калории – бърз път към тънката талия. Тези предимства не се отнасят за консумацията на течности, съдържащи захар и калории, а само за водата.

Как стоят нещата с пиенето на вода след хранене и кога е полезно да навдигнем чашата? Въпросите са важни, тъй като доброто храносмилане е ключово за доброто здраве, а и в стомаха се намира съществена част от имунната ни система – щит за организма.

Защо не е полезно да се пие по време на хранене?

Разбрахме, че приемът на течности, съдържащи калории, с храната, е лоша практика. Защо обаче не е добра идея да слагаме вода на масата си, щом регулира апетита, хидратира ни и ни помага по-бързо да се заситим? Повечето специалисти сочат приема на течности и дори на вода по време на хранене като грешка, тъй като твърдят, че водата разрежда стомашните сокове и така пречи на храносмилателните процеси.

Други специалисти сочат, че водата не пречи на храносмилателните процеси, дори напротив – пиенето на вода по време на хранене подпомага храносмилането. Те подчертават и че водата прави изпражненията по-меки, с което помага за предотвратяване на запек.

Грешка ли е да се пие вода по време на хранене?

Трети заключват, че според клиничните аналитични доказателства водата няма почти никакъв ефект върху концентрацията на киселина в стомаха и е строго индивидуално има ли някаква вреда пиенето на вода по време на и след хранене. Къде е истината? Споровете по темата „за“ и „против“ пиенето на вода по време на хранене продължават, така че изборът с или без чаша с вода на масата е ваш.

Ако държите да постъпите възможно най-правилно и отговорно към здравето си, клиника Mayo ви съветва да пиете вода час преди хранене. Всички специалисти сочат приемът на вода преди храната като ключ към доброто здраве и тънката талия. Не е случайно, че супата, съдържаща вода, е първото, което се поднася на масата и че започващите обяда си със супа приемат по-малко калории от онези, които си я спестяват.

Защо не е полезно да се пие вода след хранене?

Дали наистина не е полезно да се пие вода след хранене, или и по този въпрос битуват различни мнения на специалисти, учени и лекари? Някои учени сочат пиенето на вода след хранене за грешка, подобно на приема на вода по време на хранене, защото се притесняват от разреждане на храносмилателните сокове.

Специалистите от Vinmec споделят друго мнение - че водата помага за омекотяване на хранителните частици или разграждането им, като по този начин се улеснява усвояването на хранителните вещества от тялото. Те сочат водата и като транспортьор, който помага на храната бързо да отиде в червата за храносмилане, като по този начин пиенето на вода след хранене помага да се предотврати риска от запек и лошо храносмилане (източник: Vinmec).

Как е правилно да се пие вода преди и след хранене?

Не е доказано дори, че пиенето на лек алкохол като бира по време на или след хранене вреди на храносмилането. Единствено е доказана вредата от прием на сладки напитки, защото трупат излишни калории и килограми, както и приемът на алкохол по време на хранене, защото той намалява отделянето на слюнка с 10-15% на единица алкохол и по този начин пречи на храносмилателните процеси. Лекари също подчертават, че някои хора могат да се чувстват подути или да имат газове, ако пият вода след хранене, и препоръчват чашата с вода да се приема час преди сядане на масата. 

Какво сочат най-новите проучвания по темата?

Последните проучвания реабилитират приема на вода по време на и след хранене, отричат, че водата води до разреждане на стомашната киселина и храносмилателните ензими, което затруднява тялото да смила храната. Ако водата пречеше, то това би означало, че храносмилателната система не е в състояние да адаптира своите секрети към консистенцията на храната, което е невярно. Така до появата на единно мнение и неоспорими доказателства всеки трябва да решава дали да пие вода по време на и след хранене, или да заложи на сигурно и да приема вода час, преди да седне на масата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес