Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо намирането на цел в живота е толкова важно?

06 май 2023, 19:04 часа

Понятието „намиране на цел“ може да звучи като клише. Но чувството за цел е свързано с редица ползи за физическото и психическото здраве. Какво всъщност е целта, защо има значение и как можете да намерите своята?

Целта е взаимосвързана с „целите“ и „смисъла“, но те не се едно и също. Целите са конкретни и изпълними като например дипломиране, намиране на работа или отслабване. Въпреки че целите могат да бъдат постигнати, значението е по-широка, субективна реакция. Може да намерим смисъл в това да слушаме определена музика, да гледаме залеза или да бъдем доброволци за добра кауза. Смисълът възниква, когато приписваме лично значение на нещата.

Целта обаче е по-малко осезаема. Може да се опише като ръководен принцип, който определя нашето чувство за смисъл и нашите цели. Тя се определя като:

Стабилно и генерализирано намерение да се постигне нещо, което е едновременно лично значимо и в същото време води до продуктивно ангажиране с някакъв аспект на света отвъд себе си.

Индивидуално срещу колективно

В съвременното общество има тенденция да се поставя по-голям фокус върху поставянето и постигането на индивидуални цели и по-малко върху създаването на значими връзки с другите, които са важни за намирането на смисъл и цел в живота ни.

С хората, които работят по-дълго, целите често се ръководят от работата, оставяйки малко време за преследване на лични цели извън работата. Така че, ако нашата работа не е в съответствие с целите, дори когато ги постигаме, можем да не се чувстваме напълно удовлетворени.

По-специално младите хора се сблъскват с постоянни послания за това как трябва да постигнат повече, включително натиска да започнат нещо странично и да се стремят към живота на определени хора в социалните мрежи, много от които са непостижими.

Как помага целта?

С течение на времето ролите се променят. Например, ще променим обкръжението си, може да се оженим и да станем родители. Очакванията на работа ще се променят и един ден вероятно ще се пенсионираме. Когато нашата идентичност е твърде силно свързана с някоя от тези роли, това може да ни накара да се почувстваме изгубени или неспокойни, когато нещата се променят.

Но изследванията показват, че чувството за цел може да ни помогне да възстановим баланса, като избягваме реактивни възходи и падения. Целта ни прави по-способни да понасяме стреса и да се възстановяваме, когато се сблъскаме с трудности.

Четири неща, които се променят, когато откриете целта на живота си

Изследване сред медицински сестри, например, установи, че чувството за цел им помага да се справят с интензивните емоции на работата си и им позволява да бъдат съпричастни, без да изтощават емоционалните си ресурси.

Хората, които съобщават, че имат чувство за цел, имат по-голямо удовлетворение от работата, финансов успех и цялостно удовлетворение от живота. Целта е свързана със силно чувство за идентичност и подобрено психично здраве.

Чувството за цел също е свързано с по-добро физическо здраве - например по-нисък риск от инсулт, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер. Ползи за здравето като тези вероятно обясняват защо хората с цел са склонни да остаряват добре и да живеят по-дълго.

Смята се, че тези асоциации възникват отчасти, защото чувството за цел увеличава здравословните практики като физическа активност и социални връзки, а това предпазва от самота, за която е известно, че засяга физическото здраве.

Съвети за намиране на вашата цел

Намерете малко време за писане. Воденето на дневник ви позволява да организирате мислите си. Записването на неща, които ви карат да изпитвате щастие, гняв или тъга, може да разкрие важни за вас теми. Например преживявали ли сте нещо, което ви се е струвало несправедливо? Често целите са съобразени със социалната справедливост: справяне с бедността, увеличаване на достъпа до образование, намаляване на затлъстяването, оспорване на расизма.

Избройте вашите ценности. Идентифицирането на ценностите може да помогне да се фокусираме върху нашата цел и действията, които можем да предприемем, за да я подкрепим.

Как да се научим да бъдем дисциплинирани в следване на своята цел?

Намерете своята страст. Какво обичате да правите? Ако обичате да танцувате и искате да се справите с бедността, може би ще има начини да се включите в преподаването на танци на деца в неравностойно положение. Ако обичате да четете, може да искате да проучите намирането на начини за прилагане на това, като например четене на пациенти в болница или подпомагане на децата да четат в училищата.

Не забравяйте, че целта не е нещо, което постигаме в определен момент. Това е по-скоро пътуване през целия ни жизнен път, отколкото дестинация. Така че, за да намерите целта си, първо отделете време да се свържете отново със себе си.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес