Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо факторът време е спасението при исхемичен инсулт?

11 ноември 2023, 19:00 часа

Факторът време играе ключова роля за спасяването на хората, преживели исхемичен инсулт - спешна медицинска помощ, която изисква бърза намеса за постигане на оптимални резултати. Исхемичният инсулт настъпва, когато кръвен съсирек запуши артерия и прекъсне кръвоснабдяването на мозъка. Тъй като мозъкът разчита до голяма степен на постоянен приток на кислород и хранителни вещества, всеки изминал момент без адекватно кръвообращение увеличава риска от необратимо увреждане и дългосрочна инвалидност.

Бързите действия в отговор на исхемичния инсулт са от съществено значение, а фразата "времето е мозък" се е превърнала в ключова мантра в областта на лечението на инсулти. Първите няколко часа, обикновено наричани "златни часове", са от решаващо значение за започване на лечение и свеждане до минимум на степента на увреждане. Основната цел през този критичен период е да се възстанови притокът на кръв към засегнатата част на мозъка, спасявайки невроните от ръба на смъртта.

Ето ги най-характерните симптоми при настъпващ инсулт

Една от най-ефективните интервенции в този период е тромболитичната терапия, при която се прилага медикамент, разтварящ съсирека, за да се разгради пречещият кръвен съсирек. Този подход изисква прецизно определяне на времето, тъй като терапевтичният прозорец за постигане на оптимални резултати е ограничен. Отвъд този прозорец рисковете от усложнения, свързани с кървене, могат да надхвърлят потенциалните ползи, което подчертава спешността от навременна медицинска помощ.

Освен това напредъкът в ендоваскуларното лечение допълнително подчертава значението на времето. Процедури като механичната тромбектомия включват отстраняване на съсиреци директно от кръвоносните съдове, което предлага целенасочен и ефективен подход за възстановяване на кръвния поток. Тези интервенции обаче са най-ефективни, когато се предприемат незабавно след появата на симптомите.

Значението на фактора време се простира отвъд острата фаза на инсулта. Рехабилитацията и възстановяването след инсулт също се ползват от ранното им започване. Навременните рехабилитационни интервенции, включително физиотерапия, ерготерапия и логопедична терапия, могат значително да подобрят функционалните резултати и качеството на живот на преживелите инсулт.

Инсулт: 7 симптома, които се появяват 1 седмица преди пристъпа

Кампаниите за повишаване на обществената осведоменост и обучението относно признаците и симптомите на инсулта, заедно с важността на незабавното търсене на медицинска помощ, играят решаваща роля за засилване на своевременния характер на грижите за пациентите с инсулт. Осъзнаването на спешността на ситуацията дава възможност на хората и на минувачите да действат бързо, като потенциално променят траекторията на животозастрашаващото събитие в такава на оцеляване и значимо възстановяване.

По същество факторът време е ключов за спасяването на хората, борещи се с исхемичен инсулт. Това е доказателство за изключителната важност на навременните интервенции - от първоначалната поява на симптомите, през острото лечение, до етапите на рехабилитация и възстановяване. Когато времето се използва ефективно, то се превръща в лъч на надеждата в лицето на тази неврологична спешна ситуация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес