Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е полезно бременните жени да плуват редовно

26 ноември 2021, 11:20 часа

Повечето хора може да не знаят, че плуването по време на бременност е изключително полезно както за плода, така и за бъдещата майка.

5 основания, поради които плуването е добро за бременни жени.

1. Плуването „повдига товара” на детето

Майките често смятат, че бременността добавя излишни килограми и се чувстват тромави и тежки. Плуването позволява на майките да се чувстват безтегловни и по-безгрижни във водата.

Тази дейност укрепва основния мускул и предотвратява изкривяването на гръбначния стълб и раменете напред. Следователно, то помага за облекчаване на напрежението в гърба, често свързано с бременността.

2. Плуването е упражнение по избор

Адекватните упражнения са от съществено значение за здравословна бременност. Плуването е упражнението по избор, тъй като е с ниско въздействие и стресът и тежестта не се добавят към ставите.

Плуването се счита за по-безопасно за бременните. Често пъти бъдещите майки се оказват податливи на падане, тъй като балансът им е нарушен. Този риск се елиминира с плуването.

В допълнение, прегряването по време на бременност е често срещано притеснение и факт, когато се занимавате с други спортове. Прегряване рядко се случва при плуване поради охлаждащия ефект на водата.

3. Плуването е добро за цялостното ви здравословно състояние

Плуването позволява на майките да горят калории и всички тези движения ги карат да са по-будни и по-малко изморени. Освен това, плуването има ефект за осигуряване на по-добър сън през нощта. Майките ще се чувстват по-добре отпочинали и ще превъзмогнат по-добре с физическите и емоционалните предизвикателства на бременността.

4. Аеробните упражнения по време на бременност помагат по време на раждане

В проучване, проведено от Медицинския колеж на Университета в Айова, аеробните упражнения, като плуване, са показали, че значително намаляват продължителността на втория етап на раждането и честотата на акушерски усложнения.

Следователно, плуването е от полза за бременните майки, тъй като увеличава вероятността от по-гладко раждане.

5. Тренировките по време на бременност ви помагат да се върнете във форма по-бързо след раждането.

Плуването ангажира и използва основните мускулни групи на ръцете, краката и гърба и ги поддържа в тонус. Следователно, майките, които тренират по време на бременност, се връщат във форма по-бързо, тъй като мускулите им са по-силни и здрави.

Безопасност при плуване за бременни майки

Има някои неща, които трябва да имате предвид, докато плувате по време на бременност, за да гарантирате безопасността както на майката, така и на детето. Първо, майките трябва да забавят темпото, докато тренират и да са наясно как се чувстват, за да не се изтощават.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес