Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо добавят йод към готварската сол?

23 октомври 2024, 12:44 часа

Знаете ли защо в магазините се предлага йодирана сол? Може би отговорът ще ви изненада. Добавянето на йод към солта е нужно за здравето ни.

Още: Започвайте деня си с тези 4 навика, за да подсилите здравето си

Как ни помага йодираната сол

Основната причина, поради която се нуждаете от йод, е жлезата в шията ви, наречена щитовидна жлеза. Щитовидната жлеза произвежда два хормона (тироксин и трийодтиронин), които организмът ви използва по време на обмяната на веществата. Без тези хормони започвате да се чувствате уморени, депресирани, слаби и т.н. Йодът е важен елемент в тези два хормона, така че без йод щитовидната жлеза не може да ги произвежда. При недостиг на йод щитовидната жлеза също така се подува, а когато това се случи, се нарича гуша.

Вашето тяло не се нуждае от много йод и не го съдържа. В момента в цялото ви тяло може да има 20 до 25 милиграма йод. В някои части на света обаче почвата не съдържа йод, така че растенията не съдържат йод и затова йодният дефицит е проблем. Затова през 20-те години на миналия век компаниите започват да добавят йод към солта, за да предотвратят появата на гуша и проблеми с щитовидната жлеза.

Още: Направете си богата на пробиотици, супер хранителна напитка за детоксикация само с три съставки

Използвал ли се е йод в миналото

По време на Студената война, се е практикувало приемането на йодни таблетки при заплаха от ядрена атака. Когато се взриви ядрена бомба, едно от веществата, които се образуват, е радиоактивен йод. Ако ядете, пиете или вдишвате този изотоп, щитовидната ви жлеза ще го концентрира и това може да доведе до увреждане на щитовидната жлеза или рак. Приемайки йодни таблетки, се насища щитовидната жлеза с йод и се предотвратява абсорбирането на радиоактивния йод от нея.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес