Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо червата ви не функционират по време на почивка?

13 юни 2024, 08:45 часа
Реклама

Много от почиващите имат проблеми с тоалетната през първите два-три дни. Как да не развалим удоволствието от релакса и да подкрепим червата в този труден за него момент?

Защо червата ни стачкуват, когато пътуваме? Ето четири основни причини.

Полети на дълги разстояния

Полетите на дълги разстояния са сериозно изпитание за червата. Повишава се кръвното налягане, принудени сме да седим дълго време в затворено пространство. В допълнение, разклащане и въздушни джобове, които също засягат функционирането на храносмилателната система.

Най-добрият начин да избегнете запек и подуване на корема след дълъг полет е да ядете възможно най-малко в самолета. В същото време трябва да пиете много вода, да избягвате алкохола и кофеина, за да избегнете дехидратация.

Освен това, 1-2 седмици преди полета, експертът съветва да включите в диетата си пробиотични добавки, както и да ядете фибри - това ще бъде добра подкрепа за червата.

Какво се случва с тялото ни, ако отлагаме ходенето до тоалетна?

Смяна на часовите зони

Когато се храним по график, стомашно-чревният ни тракт работи като часовник. Но при пътуване, поради смяна на часовите зони и нередовен сън, този режим се губи. В допълнение, скорошни изследвания показват, че лошият сън е свързан с дисбаланс на чревните бактерии. Така че запекът или лошото храносмилане са често срещани при такива състояния.

Веднага щом кацнете, опитайте незабавно да преминете към новите си модели на хранене и сън на вашата дестинация. Колкото и да е изкушаващо да лежите в стаята си след полет, по-добре е да отидете на разходка, за да стимулирате храносмилането.

Диетологът съветва да не се отказваме от местната кухня, но все пак да се придържаме към балансирана диета.

Богатите на фибри храни като кафяв ориз, ядки и горски плодове могат да помогнат за облекчаване на запека.

Но трябва да внимавате с местната чешмяна вода.

Най-добре е да избягвате да пиете чешмяна вода, докато сте на почивка - тя може да не е толкова пречистена, колкото във вашия район и да съдържа непознати бактерии, които могат да доведат до болки в стомаха и диария. По същата причина за всеки случай избягвайте напитки с кубчета лед. Пийте само бутилирана вода от запечатани бутилки. Мийте си зъбите, мийте си плодовете и зеленчуците.

Проблем с изхождането? Ето как да го решите

Изменението на климата

Когато сте на почивка в горещи страни, е много важно да пиете много вода.

Прекомерното изпотяване може да доведе до дехидратация, а с това и до запек – когато тялото няма достатъчно течности, това затруднява изхождането, казва диетологът. „Освен това, за да компенсира липсата на течности, тялото ви задържа вода и това е често срещана причина за подуване на корема.“

Алкохол

На почивка често пием повече от нормалното, защото „утре нямаме работа“. Но алкохолът само влошава дехидратацията. В допълнение, силните напитки (повече от 15%) могат да забавят движенията на чревните мускули, които избутват храната през храносмилателната система.

Опитайте се да изпиете чаша вода с всяко питие, за да поддържате нивото на хидратация.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес