Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запознайте се с полезните алтернативи на бялата захар

03 май 2023, 17:08 часа

Приемът на захар и особено на рафинирани захари, които не са естествена част от храните, които консумираме се е увеличил драстично през последните 50 години, което кара много от нас да се чувстват пристрастени към сладкото. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията средностатистическият възрастен консумира 17 чаени лъжички добавена захар дневно, много над препоръчителните нива. Идеалната диета се състои от не повече от 10% калории от добавена захар, което би било 12 чаени лъжички при среден прием от 2000 калории.

Как захарта и подсладителите могат да повлияят на мозъка ви?

Много хора вече са съгласни с това, което данните потвърждават: Ядем твърде много захар.

Какво представляват заместителите на захарта?

Преди да навлезем в алтернативите на захарта е важно да изясним, че захарта по своята същност не е вредна за нас. Всъщност тя е жизненоважна за нашето здраве. Тялото ни превръща въглехидратите в глюкоза и това е основен източник на енергия, който поддържа тялото ни в движение, а  мозъка в добра кондиция. Въпреки това много диети препоръчват да забравим за захарта, но без въглехидрати и захари може да изпитаме симптоми като липса на енергия, проблеми със съня и мозъчна мъгла.

Целта не трябва да е да се избягва захарта, а да се консумират правилните видове захар. Голяма част от днешната американска диета се състои от добавени захари, които се обработват и рафинират, за да добавят интензивна сладост без много вещества. Ултрарафинираната бяла захар и глюкозният сироп с високо съдържание на фруктоза са често срещани съставки в газирани напитки, сладкиши, хляб и подправки. Те се доставят бързо в кръвта, без да добавят друга хранителна стойност по пътя. Прекомерната консумация на тези захари може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, диабет и мастно чернодробно заболяване.

Какво ще се случи с тялото ви, ако 1 седмица не ядете захар?

Колкото по-напред е добавената захар в състава на продуктите, толкова повече захар има в тях. Добавените захари се наричат с много различни имена, като кафява захар, царевични подсладители, царевичен сироп, декстроза, фруктоза, глюкоза, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, малцов сироп, малтоза и захароза.

Обратно, естествените захари са нерафинирани или само леко обработени и се срещат естествено в много храни. Плодовете съдържат фруктоза, но също така са богати на фибри, осигурявайки балансирана комбинация от хранителни вещества за тялото ни. Медът и кленовият сироп са естествено сладки, но също така богати на минерали, витамини и антиоксиданти.

Най-добрите естествени алтернативи на захарта

Това са четири от най-добрите естествени алтернативи на захарта, които можете да добавите към диетата си вместо рафинирани захари.

Пчелен мед

Медът отдавна е ценен не само заради естествената си сладост, но и заради хранителната си стойност. Тъй като се произвежда от пчелите от растителен нектар в процеса на опрашване, медът съдържа набор от полезни растителни съединения и антиоксиданти.

Суровият и по-тъмен мед, които са минимално обработени са богати по-специално на флавоноиди и фенолни киселини. Те предлагат много предимства.

Лекар разкри как дланите издават висока захар и диабет

Кленов сироп

Кленовият сироп се произвежда от сока на дървета от захарен клен. Това е така, защото кленовият сироп подобно на меда съдържа антиоксиданти и минерали, които могат да бъдат полезни за здравето. Колкото по-тъмен е кленовият сироп, толкова по-малко рафиниран е и толкова повече от тези предимства може да осигури.

Стевия

Ако не сте фен на вкуса на кленовия сироп или меда, но все пак искате да подсладите напитките и ястията си, стевията е чудесна алтернатива на естествената захар. Този подсладител е направен от растението стевия и е 200 до 400 пъти по-сладък от трапезната захар.

Като заместител на захарта стевията не е хранителна, което означава, че не съдържа почти никакви калории. Имайте предвид, че много продукти със стевия на пазара съдържат други преработени съставки или захарни алкохоли, така че е важно да направите проучване, преди да ги използвате.

Пюрирани плодове

Диетичните фибри, присъстващи в суровите плодове, подпомагат храносмилането и забавят метаболизма на захарта, намалявайки скоковете на кръвната захар, които може да се получат от плодов сок или захарни добавки.

Ябълковото пюре работи като заместител на яйцата в много рецепти, например, а пюрираните горски плодове са чудесна добавка към обикновеното, неподсладено кисело мляко.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес