Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЗАБРАНЕНИ: Мечо Пух, жълти дрехи, дъвчене на дъвка и други странности, ограничени по света

16 февруари 2023, 20:32 часа

Съществуват символи, предмети и дори религиозни вярвания, които са забранени в много страни по света. Хората са свикнали с тези ограничения и не им правят особено голямо впечатление.

Някои забрани обаче са повече от странни, но дори и за тях има някакво логично обяснение. Сега ще ви представим някои от най-шантавите неща, които са забранени в различни държави, за да сте подготвени, ако ви се наложи да пътувате натам.

Филм за Мечо Пух е забранен в Китай

Симпатичният пухкав Мечо Пух е официално забранен в Китай. Всичко започва през 2013 г., когато Си Дзинпин е на посещение в САЩ. Една от снимките от официалната му среща с тогавашния президент Барак Обама е сравнена от наблюдателни интернет потребители с изображение на Мечо Пух и Тигър (като Тигър е оприличен на Обама). През 2014 г. Дзинпин отново е оприличен на прочутото мече при среща с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, който на свой ред бе сравнен с магарето Йори. От този момент нататък изображения на Мечо Пух и Си Дзинпин започват да се разпространяват онлайн, но китайската цензура също се активизира и за кратък период от време блокира сайтове и яростно трие всякакви изображения, които може да се сметнат за подигравателни към Дзинпин. Когато през 2018 г. излиза филмът "Кристофър Робин", се разбира, че в Китай няма да има никакво разпространение, тъй като филмът е забранен. Причината? Тя е ясна.

В малък град в Полша също гледат лошо на Мечо Пух, но причината е друга

През 2014 г. в Полша се разразява скандал, като в основата му отново е Мечо Пух. Този път на прицел са дрехите на Мечо Пух или по-точно тяхната липса. В общината на град Тужин постъпва предложение новопостроена детска площадка да бъде кръстена на Мечо Пух. Местната власт обаче възроптава, тъй като популярният персонаж е облечен само от кръста нагоре и няма панталони. В крайна сметка е решено площадката да бъде кръстена пак на мече, но "родом" от Полша и с всички нужни дрехи.

В Германия е забранено да ти свърши горивото

Пословична е немската дисциплина и макар да не е така строга в абсолютно всички сфери, при шофьрите нещата са много сериозни. Една от най-странните забрани в Германия се отнася до количеството гориво, с което автомобилът разполага, преди да се качи на магистрала. Според закона всеки, който управлява автомобил, и смята да се качи на аутобан, е длъжен да прецени дали количеството ще му стигне. Ако горивото свърши и шофьорът остави колата, за да отиде до най-близката бензиностанция, може да е сигурен, че ще получи солена глоба. Възможно е дори да остане без книжка за шест месеца.

В Япония е забранено да се танцува след полунощ

През 1948 г., за да се бори с проституцията и престъпността, Япония забранява танците в клубове след полунощ. Мярката е в пълна сила до 2016 г., но в последните години органите на реда не следят стриктно за нарушители, така че на практика се води, че забраната е паднала.

В Малайзия е забранено да се носят жълти дрехи

Забраната става факт през 2015 г., когато група опозиционери избират именно жълтия цвят за своите отличителни дрехи по време на акциите си.

В Северна Корея пък сините дънки са абсолютно забранени

Причината е, че властта смята сините дънки за символ на американския империализъм. Все пак, другите цветове са разрешени.

Дъвченето на дъвка е забранено в Сингапур

От 1992 г. продажбата и вносът на дъвки са забранени в Сингапур. От 2004 г. обаче законът леко се "смекчава" и се въвеждат рецепти, чрез които все пак човек може да си закупи дъвка, ако има необходимост от нея. Причината за забраната на дъвките идва от високите разходи за обществено почистване.

В Дания имената на децата се избират от определен списък

Родителите, които чакат дете, могат да избират името на рожбата си от официален списък със 7000 имена. Ако искат да кръстят детето си с име, което не е в списъка, трябва да получат разрешение.

В Иран е забранено да се танцува на публични места

И това е така от 1979 г. Много младежи са арестувани и дори осъдени заради неспазване на забраната.

Спорт на открито? Не може в Бурунди

През 2014 г. в град Бужумбура в Бурунди е забранено да се спортува на открито. Мярката цели да се ограничат политическите протести.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес