Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забавяне на растежа при детето - на какво може да се дължи?

12 септември 2024, 11:00 часа

Забавянето на растежа е форма на хронично недохранване, която се характеризира с това, че детето е значително по-ниско от средното за възрастта си. То отразява не просто временен хранителен дефицит, а продължително лишаване от адекватно хранене, което може да има трайни последици за физическото, когнитивното и емоционалното развитие на детето. Забавянето на растежа е критичен проблем за общественото здраве, особено в страните с ниски и средни доходи, където засяга милиони деца и може да затвърди цикъла на бедност и лошо здраве в поколенията.

За изоставането в растежа допринасят няколко фактора, които често са взаимосвързани и се проявяват едновременно. Една от основните причини за изоставането в растежа е неадекватното хранене през първите 1000 дни от живота - от зачеването до втория рожден ден на детето. Този период е от решаващо значение за растежа и развитието, а недостатъчният прием на основни хранителни вещества като протеини, витамини и минерали може сериозно да затрудни растежа. Например липсата на желязо може да доведе до анемия, а недостатъчното количество витамин А може да причини проблеми със зрението и имунен дефицит.

Лошото здраве и хранене на майките също допринасят значително за забавянето на растежа. Ако майката е недохранена по време на бременността, детето е по-вероятно да се роди с ниско тегло при раждане, което е рисков фактор за изоставане в растежа. Освен това лошото здравословно състояние на майката може да повлияе на кърменето, което е жизненоважно за храненето на детето през първите месеци от живота му. Майчиното мляко осигурява всички необходими хранителни вещества и имунна защита и без него бебетата може да не получават необходимата храна за правилното си развитие.

Още: 12 неща, на които един баща трябва да научи сина си: Това е безценно и решаващо за едно момче

Инфекциите и заболяванията са друг критичен фактор за изоставането в растежа. Повтарящите се пристъпи на болести, като диария, респираторни инфекции и малария, могат да влошат способността на детето да усвоява хранителните вещества и да расте. В среда с лоши санитарни условия и ограничен достъп до чиста вода децата са по-силно изложени на патогените, които причиняват тези инфекции. Освен това чревните паразити, които са често срещани в районите с неадекватни санитарни условия, могат директно да консумират хранителните вещества, от които децата се нуждаят за растежа си, което допълнително засилва риска от изоставане в растежа.

Социално-икономическите фактори също играят важна роля за изоставането в растежа. Децата от по-бедните домакинства са по-склонни да страдат от изоставане в растежа поради ограничения достъп до питателна храна, здравеопазване и образование. Бедните семейства често живеят в среда с лоши санитарни условия, липса на чиста вода и ограничен достъп до здравни услуги, което увеличава риска от инфекции, допринасящи за изоставането в растежа. Освен това ниското ниво на образование на родителите може да повлияе на знанията за правилното хранене и практиките за грижа за децата, което води до неоптимално поведение при хранене и грижи.

Фактори на околната среда, като продоволствена несигурност и лоши селскостопански практики, могат да ограничат наличието на питателна храна. В някои региони сушите, наводненията и други природни бедствия могат да нарушат производството и доставките на храни, което води до недостиг и повишаване на цените, затруднявайки достъпа на семействата до достатъчно питателна храна.

6-годишно момиченце бе изоставено от родителите си пред францискански манастир във Варшава

6 неподозирани знака, че носите травма от детството си

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес